Mango: egzotyczny superowoc
mango: egzotyczny superowoc

Mango: egzotyczny superowoc



Mango to soczysty superowoc o żółtym miąższu. Nazywany jest nawet królem owoców, bo dzięki bogatej zawartości substancji odżywczych i boskiemu smakowi niesie orzeźwienie dla całego organizmu.


Jako najważniejszą charakterystyką tego owocu należy wymienić, że ma wyjątkowo wysoką zawartość witaminy C i A, jednak mango dostarcza nam również wiele odżywczych mikroelementów. Pod względem zawartości niektórych substancji odżywczych jest naprawde wspaniałym owocem. Muszę przyznać, że sama byłam zaskoczona, dowiadując się, że w jednym owocu jest 90 mg witaminy C, co odpowiada półtorej zalecanej dawki dziennej. Mango zawiera ponadto mnóstwo witaminy B, kwasu foliowego i witaminy E, jak również cynk, obecny naprawdę w niewielu owocach.

Charakterystyczny, słodki smak mango zawdzięcza zawartości cukru owocowego, nie powoduje jednak gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, może być więc śmiało spożywany nawet w przypadku problemów z ilością cukru we krwi. Miąższ owocu ma miękką, kremową konsystencję: będziesz ją wprost uwielbiał/a!
Kupując mango zwróć uwagę, żeby owoc nie był miękki. Nie szkodzi, jeśli jest trochę twardszy: w domu na blacie kuchennym albo w spiżarce zmięknie w ciągu 1-2 dni, natomiast do lodówki włóż go dopiero po obraniu i pokrojeniu. Warto wiedzieć, że kolor skórki owocu niekoniecznie odzwierciedla stopień dojrzałości, jest bowiem wiele gatunków mango, a każdy ma inny kolor. Skoncentruj się raczej na zapachu: smaczny, dojrzały owoc wydziela silny, aromatyczny zapach. Warto też wiedzieć, że jeśli mango jest dostatecznie dojrzałe, wówczas nawet delikatny nacisk palców pozostawia ślady na skórze.

Jak widzisz, owoc mango jest niezwykle bogaty w substancje odżywcze, regeneruje od wewnątrz i od zewnątrz, poprawia smak każdego deseru. Pokrojony w kostkę 1 cm jest cennym składnikiem sałatek owocowych, porannego smoothie, a nawet koktajlów owocowych, jeśli wcześniej zmiksujesz. Możesz dołożyć też owoc na wierzch kaszy na mleku roślinnym: posyp cynamonem i już możesz się zajadać!
A jeśli jeszcze zostało Ci trochę mango, idź prosto do łazienki, albowiem mango czyni z cerą cuda: Obecne w nim witaminy A, C i E odżywiają i rozświetlają skórę, napełniają ją energią. Dzięki zawartości antyoksydantów skutecznie hamuje starzenie się.

Oto zaś przyjemna maseczka, łącząca cenne komponenty owocu mango i olejku arganowego: fantastyczna kombinacja dwóch egzotycznych surowców!


Składniki:
miąższ połówki owocu mango
jedna łyżka stołowa arganowego oleju kosmetycznego od Manny
3 łyżki stołowe śmietanki kokosowej

Sposób wykonania:
Obierz owoc mango, pokrój miąższ w kostkę, następnie zmiksuj, po czym wymieszaj z olejem arganowym i śmietanką. Gotową masę rozprowadź na twarzy i pozostaw na 20-25 minut. Składniki czynne owocu mango sprawią, że skóra stanie się jedwabista i pełna życia, śmietanka kokosowa nawilża ją, a olej arganowy dostarcza substancji odżywczych w najgłębsze warstwy skóry. Maseczka jest idealna nawet do skóry wrażliwej lub dojrzałej. Dla zwiększenia efektu, po spłukaniu maseczki wmasuj w skórę jeszcze odrobinę oleju arganowego.

Obojętnie, czy do jedzenia, czy do zabiegów kosmetycznych, zawsze używaj świeżego owocu, ponieważ konserwy zawierają sporo cukru i dodatków żywnościowych, a owoce straciły już wiele ze swoich substancji odżywczych. Ciesz się egzotycznym smakiem i aromatem owocu mango i spożytkuj je na zdrowie!

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej