Przepis na domowy chleb „bez niczego“.
przepis na domowy chleb „bez niczego“.

Przepis na domowy chleb „bez niczego“.



Sekret pieczenia dobrego domowego chleba kryje się w szczegółach, zwłaszcza, jeśli ma to być naprawdę zdrowy chleb „bez niczego“. Oto więc przepis na chleb, który możesz śmiało jeść nawet w przypadku alergii pokarmowej.

Wiele osób nie ma odwagi zabrać się za pieczenie chleba w domu, bo wydaje im się to skomplikowanym procesem, w którym najlepszy smak i konsystencję można osiągnąć dopiero po licznych eksperymentach. Dlatego zdecydowałam się zaprezentować Ci naprawdę skuteczny przepis, który być może skłoni Cię do pieczenia chleba w domu. Wypiek bez mleka, jajek, soi, cukru i glutenu dostarczy Ci przepysznego smaku chleba bez obciążania organizmu zbędnymi polepszaczami. Idealny wybór na dni powszednie, chociaż ta wersja „bez niczego“ zadowoli nawet Twoich gości.

W przypadku chleba „bez niczego“ największym wyzwaniem jest kwestia, czym zastąpić gluten, który w tradycyjnym chlebie zbożowym w wyniku sieciowania nadaje ciastu ciągliwą konsystencję. Ratunkiem są łupiny nasion babki płesznik, ważny składnik również i tej receptury, które stanowią idealne spoiwo dla chleba „bez niczego“.

Składniki na bochenek ok. 1,5 kg:
  • 9 dl letniej wody
  • 1 opakowanie świeżych drożdży
  • 3 łyżki stołowe syropu z agawy lub cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 15 płaskich łyżek stołowych łupin nasion babki płesznik
  • 320 g mąki z prosa
  • 140 g mąki kukurydzianej
  • 140 g mąki gryczanej
  • 250 g mąki z brązowego ryżu
  • 1 płaska łyżka stołowa kminku lub nasion sezamowych
  • 2-3 szczypty soli

Sposób przygotowania:
Na początek wsyp do dużej miski wszystkie mąki, dodaj sól i odstaw na bok. Następnie zagrzej wodę tak, żeby nie była gorąca, tylko przyjemnie ciepła. Połącz ze słodzikiem i drożdżami. Po wyrośnięciu drożdży dodaj oliwę i łupiny nasion babki płesznik. Mieszaj przez jakąś minutę, żeby konsystencja nabrała żelowatości, ale żeby łupiny nie wchłonęły całej wody. Następnie gotowy płyn przelej do miski z mąką, wymieszaj i zagnieć przez parę minut w robocie kuchennym do wyrabiania ciasta. Nie przestrasz się, że masa będzie na razie nieco wilgotna i kleista, ponieważ w trakcie rośnięcia łupiny nasion babki płesznik wchłoną jeszcze wodę. Odstaw w ciepłe miejsce (na kaloryfer, albo na przykryty garnek z gorącą wodą). Zostaw na ok. godzinę, aż wyrośnie, podwajając swoją masę. Potem nie pozostaje Ci już nic innego, jak formować bochenki albo wylać ciasto do wyłożonych papierem foremek chlebowych. Posyp na wierzchu kminkiem lub sezamem według gustu. W tym samym czasie podgrzej piekarnik do 200 stopni C, następnie piecz w tej temperaturze przez 50 minut w funkcji termoobiegu. Upieczony chleb wyjmij na kratkę i pozostaw tam aż do ostygnięcia. Na koniec pokrój chleb na kromki.

Najlepsze w domowym pieczeniu chleba jest to, że daje okazję do stworzenia całego rytuału. Boski zapach pieczonego chleba przeniknie cały dom i natychmiast poprawi Ci humor. Uwielbiam wszystko, co naturalne, właśnie dlatego obok kosmetyków organicznych, w kuchni też preferuję potrawy przyrządzone własnoręcznie domowym sposobem.

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej