Przepis na najlepszy dżem truskawkowy bez dodawania cukru
przepis na najlepszy dżem truskawkowy bez dodawania cukru

Przepis na najlepszy dżem truskawkowy bez dodawania cukru



Dżem truskawkowy jest mój ulubiony. Najlepiej, jeśli idealnie oddaje delikatną konsystencję i świeży zapach soczystych truskawek, dlatego robię dżem zawsze bez cukru.

Mówiąc szczerze, truskawki uwielbia cała moja rodzina pod każdą postacią i jeśli tylko można, staramy się odłożyć kilka słoiczków na chłodniejszą porę roku. Dżem jest najpyszniejszy, jeśli zachowa świetny smak owoców, a delikatnej harmonii smaku nie zabija cukier. Oczywiście, dzem bez cukru jest zdrowy dla naszego organizmu.

A oto przepis na przetwory, które pozwolą nam napawać się fantastycznym smakiem i aromatem bez żadnych kompromisów! Przedstawię Ci praktyczny, łatwy w przygotowaniu przepis, żebyś nie musiał/a spędzać w kuchni całego weekendu: dżem gotowy jest zaledwie w godzinę.

Składniki:
1,2 kg oczyszczonych, pokrojonych truskawek
10 dkg mieszanki erytrytolu i stewii
2 czubate łyżeczki pektyny
odfiltrowany sok z 1 cytryny

Sposób wykonania:
Rozgnieść blenderem obrane i dobrze umyte truskawki, delikatnie jednak, żeby pozostawić mniejsze kawałki. Następnie włóż do rondelka i zagotuj. Do wrzącej masy dodaj pektynę rozmieszaną ze słodzikiem. Gotuj dalej przez 10-15 minut, ciągle mieszając. Kiedy masa nabierze odpowiedniej konsystencji, dodaj do niej soku z cytryny i dobrze zamieszaj. Zdejmij z ognia i, jeśli jest, zbierz z wierzchu pianę. Na koniec nie pozostaje nic innego, jak nalać do szczelnych słoików, zdezynfekowanych uprzednio wrzątkiem. Natychmiast po zamknięciu odwracamy słoiki do góry nogami, a po dziesięciu minutach stawiamy z powrotem wieczkiem do góry. Dzięki temu wieczko zamknie słoik naprawdę szczelnie. Następnie każdy słoik z osobna zapakuj w gazetę i ustaw w wyłożonym kocem koszyku, przykryj kołdrą i pozostaw pod przykryciem, aż całkiem wystygną, czyli mniej więcej przez 2-3 dni.

Wskazówka: najprostszy sposób sterylizacji słoików to ustawić je puste w rynce napełnionej zimną wodą i całość postawić na gazie. Wrząca woda wyjałowi naczynia, a gorące słoiki mają tę zaletę, że nie pękną, kiedy będziesz nalewał/a do nich gorący dżem truskawkowy. Najlepiej napełniać dżemem słoiki stojące jeszcze na gazie i wyciągać z wrzątku dopiero pełne słoiki, żeby je zamknąć. Radzę Ci używać mniejszych słoiczków, w których mieści się ilość do jednorazowego spożycia, ponieważ w tym dżemie nie ma żadnych konserwantów, dlatego po otwarciu można przechować dżem w lodówce tylko przez parę dni.

Jeśli zaś przyjemną czerwień i jedwabisty dotyk truskawek chcesz zatrzymać na ustach, wypróbuj balsam do ust „Słodki buziak” od Manny, który fantastyczny kolor zawdzięcza pigmentowi roślinnemu, a jedwabisty dotyk olejowi rycynowemu.

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej