3 produkty spożywcze na wzmocnienie układu odpornościowego
3 produkty spożywcze na wzmocnienie układu odpornościowego

3 produkty spożywcze na wzmocnienie układu odpornościowego



Jest wiele takich produktów spożywczych, których regularne spożywanie może poprawić, ale też popsuć ogólną kondycję Twojej skóry. Szczególnie warto uważać na to, co jesz, jeżeli masz skórę bardziej wrażliwą od przeciętnej, cierpisz na egzemę lub walczysz z trądzikiem.
Tym razem polecę Ci 3 takie produkty spożywcze, które upiększają od środka i od zewnątrz, w dodatku poprawiają działanie układu odpornościowego Twojego organizmu. Mogą być szczególnie pomocne w obecnym okresie, kiedy kończy się zima i zaczyna wiosna, kiedy zapasy witamin w naszym organizmie zaczynają się wyczerpywać.

1. Kurkuma

Jedna z ulubionych żółtych przypraw Indii. Roślinie cieszącej się poszanowaniem od wieków przypisuje się rozmaite działania wspomagające zachowanie zdrowia. Możesz ją znać przede wszystkim stąd, że właśnie nią barwią na żółto curry, ale wiele innych produktów dzięki niej zyskuje żółty kolor. Jest łatwo dostępna i przede wszystkim tania.

Kurkuma jest doskonałym składnikiem kuracji oczyszczających. Możesz przygotować dania z ryżem, zupy kremy, a nawet jeszcze lepsze napoje energetyzujące, jeżeli podobnie jak imbir, dodasz ją do soków owocowych czy smoothie.
Oto mój prosty i ulubiony napój: do litra gorącej wody dodaję łyżeczkę sproszkowanej kurkumy i dwie łyżeczki świeżego, startego imbiru, do tej mieszanki wyciskam sok z całej cytryny.

Jest stosowana w wielu kosmetykach codziennego użytku:

do wybielania zębów: wykonuje się z niej pastę z niewielką ilością wody i szoruje się nią zęby. Ta mieszanka na pewno zabarwi Twoją szczotkę do zębów, lecz delikatnie wybiela zęby. Możesz wypróbować również dodać ją do naturalnej pasty do zębów, ale ponieważ jest to przyprawa, jej smak może być trochę niezwyczajny.

Maseczka do twarzy, głównie do pielęgnacji skóry z trądzikiem: niewielką ilość ciemnożółtego proszku należy wymieszać z mąką ryżową, jogurtem, mlekiem, po wyschnięciu ostrożnie zetrzeć maseczkę. Sproszkowana kurkuma może lekko zabarwić cerę, zabarwienie można zmyć zwykłą wodą z mydłem, ale dla bezpieczeństwa lepiej eksperymentuj w weekend. Nie zaszkodzi, jeżeli maseczkę wypróbujesz najpierw na małej powierzchni twarzy.

2. Siemię lniane

Tymi drobnymi brązowymi nasionami możesz nie tylko udekorować pieczywo albo zupy kremowe. Całe lub zmielone ziarna możesz dodać do makaronów, sałatek czy muesli. Jest bogate w witaminy i mikroelementy, lecz wyjątkowym czynią go Omega-3 i kwas linolowy. To są kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do zdrowia oraz piękna włosów i skóry. Dla cierpiących na egzemę i dla osób powyżej 35 roku życia wręcz obowiązkowe.

3. Herbata Oolong

Obok herbat zielonych i białych, bogatych w przeciwutleniacze, ta herbata wyróżnia się jeszcze tym, że zapobiega procesom zapalenym w organizmie, jej regularne spożywanie – potwierdzone badaniami lekarzy – pomaga łagodzić dolegliwości skóry, w tym egzemę, oraz problemy trawienne.

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej