Boże Narodzenie wszystkim kojarzy się z pysznymi potrawami: już na myśl o nich aż ślinka zbiera się w ustach! A najsmaczniejszymi wegańskimi słodkościami możemy się zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Przedstawiam Ci najlepsze przepisy!
Już sam aromat ciast wprowadza nas w świąteczny nastrój, a listopad to świetna pora, żeby jeszcze przed rozpoczęciem świątecznej krzątaniny wypróbować apetyczne przepisy! Radzę Ci, że jeśli któryś z przepisów się sprawdzi, przygotuj na jego podstawie więcej ciastek i idąc w gości, zabieraj ze sobą zapakowane w pudełeczka. W ten sposób nie tylko możesz poczęstować nimi swoich bliskich, ale też nie obejdziesz się smakiem, jeśli gospodarze nie są przygotowani na wegańskich gości.
Wegańskie tiramisu
Najprostszy sposób przygotowania tiramisu: Do kremu zmiksuj razem 1 pudełko tofu, 10 dkg cukru-pudru i sok z połówki cytryny. Otrzymaną masę wymieszaj ostrożnie z bitą śmietaną z 2 dl wegańskiego mleka. 1 opakowanie sucharów lub herbatników maczaj w kawie i układaj warstwami w szklanym naczyniu. Wierzch posyp kakao i wstaw na noc, albo nawet na dłużej, do lodówki. Przez ten czas herbatniki przesiąkną masą i całość da się pięknie pokroić. Możesz posypać z wierzchu odrobiną cynamonu, albo jeszcze jedną warstwą kakao. Dobrym pomysłem jest umieścić tiramisu w słoiczkach z hermetyczną pokrywą typu wek: wygląda w nich bardzo dekoracyjnie i jest łatwe do przewożenia.
Kostki kokosowe
Są to ciasteczka bardzo proste do wykonania, a zarazem bardzo smaczne i dobrze prezentują się na świątecznym stole.
Składniki do wegańskiego biszkopta:
- 25 dkg mąki pełnoziarnistej z orkiszu lub pszenicy
- 25 dkg mąki tortowej z orkiszu lub pszenicy
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 18 dkg pełnowartościowego cukru trzcinowego
- miąższ wyskrobany z jednej laski wanilii
- 8 dkg tłuszczu kokosowego
- 4 dl mleka migdałowego lub ryżowego
- skórka z 1/2 cytryny
Do polewy czekoladowej:
- 10 łyżek stołowych kakao
- 10 dkg tłuszczu kokosowego
- 15 dkg cukru trzcinowego
- 3 dl mleka migdałowego lub ryżowego
Do wierzchniej warstwy:
- 25 dkg wiórek kokosowych
Sypkie składniki ciasta (obie mąki, proszek do pieczenia, cukier) wymieszaj ze sobą, następnie dodaj wanilię, tłuszcz kokosowy, mleko migdałowe i startą skórkę cytrynową, dobrze rozmieszaj. Wylej masę na wyłożoną papierem rynkę i piecz przez 30 minut w piekarniku o temperaturze 180°C. Ostudzony biszkopt pokrój w kostkę. Składniki polewy czekoladowej włóż do rondelka i gotuj do wrzenia. Nadziewaj kostki biszkopta na widelec i maczaj w polewie czekoladowej, następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych.
Ciasto bananowe z płatkami owsianymi
Składniki:
- 60 g płatków owsianych
- 70 g otrębów orkiszu
- 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego
- 2 banany
- 1 jabłko
- 1 laska wanilii
- cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, przyprawy do piernika według uznania
- woda
Sposób przygotowania:
Otręby wymieszaj z rozgniecionymi na papkę bananami, cukrem trzcinowym, miąższem wyskrobanym z laski wanilii i resztą przypraw. Do dobrze rozmieszanej masy dodaj płatki owsiane i tyle wody, żeby zrobiła się trochę lepka. Wykładaj łyżką na wyłożoną papierem blachę, przy czym porcje nie powinny być zbyt płaskie, bo podczas pieczenia i tak opadną. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku, aż z zewnątrz ciasto przestanie się lepić, a płatki owsiane zrobią się chrupiące.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!