To normalne, że w święta spożywasz więcej słodyczy, nie jest jednak obojętne, jakich. Zebrałam dla Ciebie parę rad, żeby święta wypełniły naprawdę słodkie przeżycia, a nie wyrzuty sumienia odczuwane z powodu nadmiernego opychania się słodkościami.
Gdy mowa jest o gwiazdkowych słodyczach, kluczową kwestią są cukierki na choinkę. U mnie w rodzinie każdy ma swoje ulubione cukierki, najbardziej jednak cieszymy się ze wspólnego przygotowywania cukierków, które nie dość, że są pyszne, w dodatku fajnie dekorują drzewko. Nie trać ducha nawet wtedy, jeśli przez cały rok przestrzegałe(a)ś diety, albo uznajesz słodkości za grzeszne przyjemności, bo przecież możesz zrobić cukierki domowym sposobem: wystarczy zatroszczyć się o zdrowe surowce. Przede wszystkim zastąp cukier słodzikami! Jeden z nich to erytrytol, którego zaletą jest to, że ma smak niezwykle podobny do cukru buraczanego przy znikomej zawartości węglowodanów.
Do polewy cukierków na choinkę wybierz gorzką czekoladę bez cukru, bo ta czekolada o wysokiej, przynajmniej 60-70-procentowej zawartości kakao, to dla Twojego organizmu prawdziwy upominek. Żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, użyj tłuszczu kokosowego, który jest idealny, ponieważ podgrzany jest w stanie płynnym, natomiast po schłodzeniu twardnieje dzięki zawartości nienasyconego kwasu tłuszczowego.
Składniki:
- 25 dkg łuskanych orzechów włoskich
- 8 dkg tłuszczu kokosowego
- 15 dkg erytrytolu
- 2 łyżki rumu
- ½ dl wody
- 100 g gorzkiej czekolady bez cukru
Sposób przygotowania:
Wlej wodę do garnka, dodaj tłuszcz kokosowy, następnie podgrzewaj, a kiedy tłuszcz się rozpuści, dodaj erytrytolu. Mieszaj, aż do otrzymania jednolitej masy. Zdejmij z ognia, dodaj starte drobno orzechy i rum. Po ostygnięciu masy uformuj z niej cukierki. Na koniec rozpuść nad parą ¾ czekolady, a po zdjęciu znad pary rozmieszaj w niej resztę czekolady. Przy pomocy dwóch widelców mocz w czekoladzie cukierki i kładź na papierze do pieczenia. Kiedy czekolada stwardnieje, możesz nawet zapakować małe arcydzieła w papierki!
Świąteczne makowce “bez niczego”
Moi znajomi, którzy stosują dietę bezglutenową skarżą się często, że mało jest przepisów, z których mogliby skorzystać również ci, dla których zakazane są mleko, jajka, drożdże, cukier i laktoza. Podaję więc taki przepis, żebyś nie musiał/a rezygnować z prawdziwego, klasycznego, gwiazdkowego ciasta. Oto przepis na świąteczne makowce bez niczego:
Składniki: (do 12 porcji makowca)
- 75 g razowej mąki ryżowej
- 50 g mąki gryczanej
- 25 g mąki jaglanej
- 25 g słodziku
- 15 g skrobii z tapioki
- 30 g łusek z nasion babki płesznik
- 1 łyżeczka bezglutenowej przyprawy do piernika
- 50 g tłuszczu kokosowego
- 200 ml mleka kokosowego
- 3 g bezglutenowego proszku do pieczenia
- trochę zmieszanego tłuszczu i mleka kokosowego do posmarowania
Nadzienie makowe:
- 10 dkg zmielonego maku
- słodzik do smaku
- 3 łyżki mleka kokosowego, żeby nadzienie nabrało “smarowalnej” konsystencji.
Sposób przygotowania:
Ze składników wyrób dobrze ciasto i odstaw na 15 minut. W tym czasie wymieszaj mak ze słodzikiem i mlekiem kokosowym. Rozwałkuj ciasto, posmaruj nadzieniem, zwiń w struclę i wyłóż na papier do pieczenia. Posmaruj mieszaniną tłuszczu i mleka kokosowego. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 °C ok. 15-20 minut.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!