Z pewnością słyszałaś/eś już o tzw. „superfoods” to żywność, którą tak się nazywa ze względu na fakt, iż jej spożycie ma wiele pozytywnych skutków dla organizmu, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych i witamin. Można również włączyć awokado, jeden z najpopularniejszych obecnie owoców egzotycznych. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny, odżywia cały organizm. Jednak wielu nadal odmawia jego spożycia. Dlaczego? Przyjrzyjmy się temu tematu!
Zwiększony popyt ma swoje wady. Ten owoc jest uprawiany na obszarach subtropikalnych i tropikalnych, głównie w Meksyku, ale także w RPA, Chile, Peru, Australii i Izraelu. Zobaczmy, jakie problemy powoduje nienasycony popyt na awokado na świecie!
W Meksyku ten owoc nazywany jest „zielonym złotem”, ponieważ jego uprawa może przynieść bardzo wysokie dochody. Jak możemy sobie wyobrazić, niestety nawet zorganizowane grupy przestępcze włożyły ręce w ten „biznes”, utrzymując ludność w strachu i ogromnie podnosząc ceny. Jednak środowisko również płaci straszną cenę: lasy są nielegalnie niszczone, aby uzyskać miejsce dla dużych plantacji awokado.
- Drugim krajem, w którym uprawa awokado powoduje wielkie cierpienia, jest Chile. Awokado to roślina, która potrzebuje dużo wody: szacuje się, że do wyhodowania 1 kg awokado potrzeba średnio 1000 litrów wody, ale czasami nawet więcej, w zależności od regionu. Ze względu na to, że owoc potrzebuje również dużo światła słonecznego, uprawia się go na obszarach, gdzie potrzebne jest sztuczne nawadnianie.
- To wszystko nie jest tylko problemem na poziomie lokalnym, bo jeśli spojrzymy na mapę, widać, jak długą podróż pokonają te owoce, zanim dotrą do nas, żyjących w Europie. Ponadto dobrze wiadomo, że duże odległości, które musi odbyć tir s chłodziarką stanowi wyjątkowe obciążenie dla środowiska.
- Ponieważ awokado nie może być długo przechowywane w stanie dojrzałym, nadal jest zbierane jako niedojrzałe, a dojrzewanie odbywa się w ogromnych klimatyzowanych magazynach, które ponownie zużywają tylko dużo energii.
- Sztucznie dojrzewające awokado wystarczy na 1-2 dni na półkach w sklepie, po czym zostaje wyrzucone - niepotrzebnie marnując ilość włożonej w nie energii i pracy.
Więc jakie jest rozwiązanie? Ręce precz od awokado?
Mamy wiele rodzajów lokalnych, zdrowych, sezonowych owoców i warzyw dostępnych w Europie i generalnie możemy powiedzieć, że mają one najlepszy wpływ na nasz organizm.
Rozumiem jednak, że czasami ze względu na różnorodność lubisz czasem ten egzotyczny owoc ze względu na jego pyszny smak i pozytywne działanie. Jak możesz to zrobić bez wyrzutów sumienia?
- Tylko w małych ilościach! W tym przypadku zasada „mniej znaczy czasem więcej” ma w szczególności zastosowanie. Nie trzeba go mieć codziennie na stole, ale tylko przy świątecznych okazjach i spożywać w niewielkich ilościach, dzięki czemu będzie smakował jeszcze lepiej.
- Zwracaj uwagę na pochodzenie! Nie kupuj awokado z Chile lub Meksyku! Uprawiany jest także w południowej Hiszpanii i Izraelu, stąd do Europy jest już bliżej .
- Sprawdzaj etykietę! Jak w przypadku wszystkich egzotycznych potraw, warto szukać logo „fairtrade”, które jest dla Ciebie gwarancją etycznej uprawy i handlu zakupionego towaru. Opłaca się preferować bio owoce, ponieważ chronią one nie tylko organizm przed toksycznymi chemikaliami, ale także obszar, na którym są uprawiane i żyjące tam zwierzęta.
Nie tylko odżywia, ale i upiększa!
Awokado jest popularne nie tylko ze względu na doskonałe działanie wewnętrzne: dzięki wysokiej zawartości wody doskonale nawilża, odżywia skórę witaminami, a antyoksydanty przeciwdziałają starzeniu się skóry. Może to zdziałać cuda, szczególnie w przypadku suchej, zestresowanej skóry.
Z awokado można przygotować egzotyczną maseczkę na twarz: miąższ z połówki awokado rozgnieść widelcem, a następnie wymieszać z 1 łyżką oleju arganowego. Nałóż na twarz, ale również szyję i dekolt. Pozostaw na 15 minut, a następnie zmyj.
Jeśli chcesz dobrze zadbać o suche, rozdwojone włosy, możesz przygotować z niego maseczkę na włosy z olejem arganowym lub nawet kokosowym - lub jeśli chcesz mieć pewność, dodaj oba składniki! ? Możesz dodać nawet dwukrotnie więcej olejku, aby łatwiej wmasować w skórę głowy i włosy. Owinąć ręcznikiem włosy, pozostaw na 15-20 minut, a następnie umyj włosy jak zawsze!
Jeśli jednak wolisz zjeść ten super owoc lub po prostu nie masz czasu, nasz Luksusowy eliksir do twarzy to doskonały wybór do pielęgnacji skóry wokół oczu i twarzy. Wyraźnie redukuje zmarszczki i wygładza skórę. A Spray odnawiający strukturę włosów, który można nałożyć na włosy przed myciem lub jako maseczkę doskonale odżywia, regeneruje i rozjaśnia włosy.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!