Co przechowujesz w zamrażarce? Półprodukty spożywcze i resztki potraw? Wszystko to, z czego można przyrządzić szybką kolację? Ewentualnie zieleninę i bulion, żeby mieć je pod ręką podczas gotowania?
Istnieją o wiele ciekawsze sposoby na wykorzystanie zamrażarki. Oto 7 najlepszych wskazówek, jak jeszcze możesz wykorzystać swoją zamrażarkę:
- Z jej pomocą możesz przedłużyć żywotność swoich rajstop: włóż je do torebki foliowej i trzymaj w zamrażarce przez jedną noc, a na drugi dzień zostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Rajstopy będą bardziej trwałe i nie będą tak szybko puszczały oczek.
- W celu usunięcia obrzęków pod oczami: dobrze schłodzona łyżka czyni cuda w przypadku opuchniętych powiek lub guza na głowie dziecka. Na cienie, worki pod oczami można zastosować zużyte torebki czarnej herbaty wstawione na kilka minut do zamrażarki.
- Jako pierwszą pomoc przy oparzeniach: galaretowaty sok z aloesu zamrożony w pojemniku na kostki lodu jeszcze skuteczniej łagodzi drobne urazy skóry, do których dochodzi w kuchni lub podczas letnich dni.
- Żeby zaoszczędzić kosmetyki do makijażu: kredkę do oczu można łatwiej zatemperować, jeśli umieści się ją mniej więcej na 30 minut w zamrażarce.
- Do przechowywania świec: jeśli trzymasz cienkie świece w temperaturze pokojowej, to mogą się wygiąć. Lepiej włożyć je do lodówki lub nawet do zamrażarki.
- Żeby uratować zamoczoną książkę: czy Ty też lubisz leniuchować w wannie z dobrą książką w ręku? Jeśli tak, to pewnie zdarzyło Ci się zamoczyć książkę lub jej strony zwilgotniały pod wpływem pary wodnej. Możesz ją uratować, jeśli włożysz ją do torebki foliowej i przechowasz w zamrażarce przez kilka dni. Nie spodziewaj się cudów, ale po usunięciu kryształków lodu i obciążeniu stron stan Twojej książki znacznie się poprawi.
Jeśli kupisz większą ilość tych naturalnych kosmetyków nie zawierających konserwantów ani stabilizatorów, to warto wiedzieć, że najlepszym miejscem dla nich jest jedna półka w Twojej lodówce (nie w zamrażarce)!
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!