Być może Ty też cierpisz na niedobór żelaza? Nie było by to zaskoczeniem, wśród młodych kobiet często występuje łagodna, przejściowa niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza.
Po części powodem tego może być nieodpowiednie odżywianie (drastyczne diety, nieodpowiednio ułożona dieta wegetariańska lub wegańska), niedokrwistość może być również związana z ciążą, utratą krwi podczas menstruacji lub nawet z regularnym zażywaniem leków zobojętniających kwasy lub wapna.
Odnosisz wrażenie, że masz niedobór żelaza?
Jeśli
- często odczuwasz zmęczenie, apatyczność, brak apetytu,
- widzisz, że Twoja skóra jest blada, bez życia,
- jesteś podatna na infekcje,
- wypadają Ci włosy,
- masz nadzwyczaj suchą skórę, która często pęka,
- stale marzniesz, masz zimne ręce i nogi,
- często boli Cię głowa
to wszystko jest ważnym sygnałem, że warto zwracać więcej uwagi na spożywanie odpowiedniej ilości żelaza.
W jakich potrawach jest stosunkowo dużo, łatwo przyswajalnego żelaza pochodzenia roślinnego?
- w roślinach strączkowych: w fasoli, w soczewicy, w tofu
- w szczawiu, w szpinaku: z upieczonych, (powinniśmy jeść jak najczęściej)
- w ziarenkach chia: (dodaj do musli lub przygotuj z nich deser)
- w sezamie, siemieniu lnianym i pestkach dyni,
- w orzechach włoskich, orzechach laskowych, migdałach, pistacji
Zwracaj również uwagę na spożywanie witaminy C, ułatwia ona wchłanianie żelaza, unikaj natomiast kofeiny, ponieważ ta utrudnia wchłanianie żelaza.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!