Sezon na maliny trwa prawie przez całe lato, a cudownym smakiem tych owoców możesz delektować się na wiele sposobów! Zaprezentuję Ci najlepsze przepisy, a co najważniejsze: każdy z nich jest bez cukru, śmiało więc możesz spożywać przyrządzone w ten sposób soki!
Syrop malinowy to smak dzieciństwa – każdy z nas zetknął się z nim w domu w jakiś sposób. Dostępne w sklepach soki i syropy malinowe zawierają jednak często sztuczne aromaty i cukier. Co Ty na to, żeby w tym roku sprawić przyjemność sobie i swojej rodzinie syropem malinowym z prawdziwego zdarzenia? Przygotowanym własnoręcznie domowym sposobem.
A oto smaczny syrop malinowy bez cukru, słodzony cukrem brzozowym lub stewią. Będziesz go uwielbiał/a: szybko można z niego przygotować napój orzeźwiający, który podany z kostkami lodu, dekoracją i plasterkami cytryny smakuje niczym koktajl. Jesteś gotowy/a?
4 kg malin
4 dl wody
2 kg ksylitolu lub stewii w proszku
7 dkg kwasku cytrynowego
2 łyżeczki benzoesanu sodu (do konserwacji)
Wymieszaj dobrze umyte a następnie rozgniecione owoce z kwaskiem cytrynowym i benzoesanem sodu, przykryj naczynie i pozostaw w lodówce na 1 dzień. Następnie przecedź przez podwójną gazę, dodaj słodzik i wymieszaj, żeby otrzymać jednolity płyn, napełnij nim butelki i gotowe!
A tu masz inny wariant, jeśli chcesz przygotować syrop z dodatkiem cukru z kwiatu palmy kokosowej:
Umieść maliny w szklanej lub porcelanowej salaterce. Posyp cukrem z kwiatu palmy kokosowej w ilości odpowiadającej jednej czwartej owoców, dobrze wymieszaj i pozostaw na 2-3 godziny. Maliny puszczą sok: zbieraj go łyżką i przez lejek nalewaj przez sitko do słoików. Pozostałe w naczyniu maliny również wygnieć delikatnie przez sitko, żeby pozyskać cały sok. Ważne, żeby nie przecierać malin, tylko wygniatać z nich sok, inaczej syrop nie będzie klarowny. Posyp sok w słoiku szczyptą salicylu, następnie hermetycznie zamknij słoik. Przed przecedzeniem możesz spróbować syropu i jeśli uznasz, że jest za mało słodki, dodaj jeszcze cukru z kwiatu palmy kokosowej.
Te naturalne, zdrowe syropy doskonale zastępują dostępne w sklepie przesłodzone napoje, a w duże upały możesz nimi zastąpić nawet zwykłą wodę sodową. Proponuję Ci wlać do szklanki 3-4 łyżki stołowe syropu i zalać wodą sodową albo kranówką. Syropy, przygotowane na podstawie powyższych przepisów, mają trwałość ok. roku, najlepiej jednak wypić je już tego lata. Możesz w ten sposób przygotować także inne owoce, na przykład jagody. Żeby zrobić syrop z truskawek, należy je najpierw pokroić albo zmiażdżyć, żeby lepiej puszczały sok. Wodę z sokiem możesz wzbogacić w plasterki cytryny, kostki lodu, miętę, czy nawet lawendę.
Jeśli podczas przygotowania syropu zostanie Ci trochę owoców, zrób sobie maseczkę, która sprawi, że Twoja skóra nabierze aksamitnej miękkości!
Przepis na maseczkę:
Garść malin wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu sojowego i 1 łyżką miodu, rozprowadź na twarzy, połóż się na 20 minut, następnie zmyj maseczkę! (Jeśli jesteś weganką, po prostu nie używaj miodu!)
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!