Przygotuj syrop malinowy bez cukru domowym sposobem!
przygotuj syrop malinowy bez cukru domowym sposobem!

Przygotuj syrop malinowy bez cukru domowym sposobem!



Sezon na maliny trwa prawie przez całe lato, a cudownym smakiem tych owoców możesz delektować się na wiele sposobów! Zaprezentuję Ci najlepsze przepisy, a co najważniejsze: każdy z nich jest bez cukru, śmiało więc możesz spożywać przyrządzone w ten sposób soki!

Syrop malinowy to smak dzieciństwa – każdy z nas zetknął się z nim w domu w jakiś sposób. Dostępne w sklepach soki i syropy malinowe zawierają jednak często sztuczne aromaty i cukier. Co Ty na to, żeby w tym roku sprawić przyjemność sobie i swojej rodzinie syropem malinowym z prawdziwego zdarzenia? Przygotowanym własnoręcznie domowym sposobem.

A oto smaczny syrop malinowy bez cukru, słodzony cukrem brzozowym lub stewią. Będziesz go uwielbiał/a: szybko można z niego przygotować napój orzeźwiający, który podany z kostkami lodu, dekoracją i plasterkami cytryny smakuje niczym koktajl. Jesteś gotowy/a?

4 kg malin
4 dl wody
2 kg ksylitolu lub stewii w proszku
7 dkg kwasku cytrynowego
2 łyżeczki benzoesanu sodu (do konserwacji)

Wymieszaj dobrze umyte a następnie rozgniecione owoce z kwaskiem cytrynowym i benzoesanem sodu, przykryj naczynie i pozostaw w lodówce na 1 dzień. Następnie przecedź przez podwójną gazę, dodaj słodzik i wymieszaj, żeby otrzymać jednolity płyn, napełnij nim butelki i gotowe!

A tu masz inny wariant, jeśli chcesz przygotować syrop z dodatkiem cukru z kwiatu palmy kokosowej:

Umieść maliny w szklanej lub porcelanowej salaterce. Posyp cukrem z kwiatu palmy kokosowej w ilości odpowiadającej jednej czwartej owoców, dobrze wymieszaj i pozostaw na 2-3 godziny. Maliny puszczą sok: zbieraj go łyżką i przez lejek nalewaj przez sitko do słoików. Pozostałe w naczyniu maliny również wygnieć delikatnie przez sitko, żeby pozyskać cały sok. Ważne, żeby nie przecierać malin, tylko wygniatać z nich sok, inaczej syrop nie będzie klarowny. Posyp sok w słoiku szczyptą salicylu, następnie hermetycznie zamknij słoik. Przed przecedzeniem możesz spróbować syropu i jeśli uznasz, że jest za mało słodki, dodaj jeszcze cukru z kwiatu palmy kokosowej.

Te naturalne, zdrowe syropy doskonale zastępują dostępne w sklepie przesłodzone napoje, a w duże upały możesz nimi zastąpić nawet zwykłą wodę sodową. Proponuję Ci wlać do szklanki 3-4 łyżki stołowe syropu i zalać wodą sodową albo kranówką. Syropy, przygotowane na podstawie powyższych przepisów, mają trwałość ok. roku, najlepiej jednak wypić je już tego lata. Możesz w ten sposób przygotować także inne owoce, na przykład jagody. Żeby zrobić syrop z truskawek, należy je najpierw pokroić albo zmiażdżyć, żeby lepiej puszczały sok. Wodę z sokiem możesz wzbogacić w plasterki cytryny, kostki lodu, miętę, czy nawet lawendę.

Jeśli podczas przygotowania syropu zostanie Ci trochę owoców, zrób sobie maseczkę, która sprawi, że Twoja skóra nabierze aksamitnej miękkości!

Przepis na maseczkę:
Garść malin wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu sojowego i 1 łyżką miodu, rozprowadź na twarzy, połóż się na 20 minut, następnie zmyj maseczkę! (Jeśli jesteś weganką, po prostu nie używaj miodu!)

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej