
Przyprawa, którą albo uwielbiasz albo nienawidzisz
Czy jedna z przypraw stosowanych od lat ma smak mydła?
Pochodząca z wybrzeży obszaru Morza Śródziemnego, często używana w egzotycznych przepisach zielona przyprawa, czyli kolendra u nas też jest coraz bardziej powszechna. Roślina o liściach przypominających pietruszkę należy do rodziny selerowatych. Oprócz charakterystycznego smaku posiada wysoką zawartość witaminy C, dlatego też warto przyprawiać nią zupy, sałatki, ale często przyprawia się też nią napoje alkoholowe. Oczywiście, jeśli ktoś lubi jej smak.
Kolendra jest jedną z przypraw, które najbardziej dzielą: ma mnóstwo wielbicieli, ale co najmniej tyle samo osób na zawsze pozbyłaby się tej przyprawy na zawsze?
Dlaczego? Ponieważ uważają, że smakuje tak samo, jakby wzięli do ust mydło.
Według badań przeprowadzonych przez naukowców, znaczna część ludzi, około 10-15 procent ma powody genetyczne do tej niechęci. Posiadają odmianę genu, przez który aromat olejku eterycznego kolendry zostaje utożsamiany ze związkami aldehydowymi. Dlatego te osoby czują, że roślina pozostawia po sobie smak, przypominający mydło.
Jeżeli należysz do szczęśliwej większości, których zmysły nie robią żartów, ten przepis na sałatkę chłodzącą jest dla Ciebie:
- 6 szt. dojrzałych pomidorów koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 szt. średniego ogórka szklarniowego pokrojonego w kostkę
- 1 szt. czerwonej cebuli pokrojonej w drobne kostki
- 6 łyżek posiekanych liści kolendry
Warzywa możesz wymieszać wcześniej, ale kolendrę dodaj tylko bezpośrednio przed podaniem.
Jeżeli chcesz, możesz pominąć ogórka, lub możesz dodać do sałatki limonkę, oliwę z oliwek i pieprz, ale ten letni smakołyk bez nich też będzie idealny.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!