Bulwę nazywaną szafranem indyjskim lub żółtym imbirem najlepiej możesz znać jako przyprawę. Jej zawdzięcza curry charakterystyczny jaskrawo żółty kolor i dodawana jest do wielu potraw i napojów. Wiele badań medycznych badało już jej zalety lecznicze. Poprawia trawienie i metabolizm tłuszczów, dezynfekuje, zmniejsza stany zapalne, wspomaga zdrowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Można przyprawiać nią ryż i różnorodne potrawy indyjskie, ale dzięki niej możesz sprawić, że poranne mleko migdałowe lub kokosowe będzie zdrowsze lub w przypadku przeziębienia spożywaj zmieszaną z lemoniadą.
Kurkumy w proszku o złoto-żółtym kolorze, znajdującej się niemal w każdym sklepie spożywczym możesz używać nie tylko w kuchni.
- Jeśli masz tłustą skórę, możesz sporządzić z niego z małą ilością wody i oleju kokosowego lub z innym ulubionym olejem czyszczącą maseczkę pobudzającą. Jeśli masz bardzo bladą cerę, najpierw zrób próbę! Jeśli chwyci Twoją skórę, w każdym przypadku nanieś ją tylko cienką warstwą i po 3-5 minutach zmyj letnią wodą.
- W celu wybielania zębów z niewielką ilością wody przygotuj z niej pastę, ale tylko wtedy, jeśli jej delikatny, ale charakterystyczny smak Ci nie przeszkadza. Delikatnie wybiela i – w odróżnieniu od sody oczyszczonej – nie rysuje i nie sprawia, że zęby są czułe. Przejściowo może zafarbować na żółto końcówki ust i szczoteczkę do zębów, ale jedno zwykłe mycie zębów pastą może również w tym pomóc.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!