
Wszystko o maśle kakaowym!
Masło kakaowe to Twój najlepszy przyjaciel na chłodne dni. Poradzę Ci też, jak przechowywać ten organiczny, pachnący czekoladą skarb!
Czy wiesz, że Majowie 3500 lat temu uważali masło kakaowe za pokarm bogów? To nic dziwnego, przecież to czyste, pozyskiwane z ziaren kakaowca masło o wysokiej zawartości tłuszczu i boskim zapachu wywiera na organizm naprawdę cudowne działanie.
Zobaczmy więc, jaki wpływ na zmysły ma ten przyjemny, pochodzący z Ghany kosmetyk. Masło kakaowe to żółtawy lub kremowobiały tłuszcz, który w temperaturze pokojowej ma konsystencję stałą, natomiast pod wpływem temperatury ciała rozpuszcza się i pozwala łatwo wmasować w skórę. W trakcie rozpuszczania się na powierzchni masła mogą pojawić się małe bąbelki, ale nie martw się, to całkiem naturalne i nie wpływa negatywnie na jakość masła ani na jego pozytywne właściwości! Jeśli zauważysz, że na skutek temperatury powierzchnia masła w słoiczku zrobiła się nierówna, podgrzej je na tyle, żeby stało się płynne, poczym wstaw do lodówki i w parę godzin później powierzchnia masła znów będzie gładka!
Od wyglądu masła kakaowego już tylko Twoja skóra będzie atrakcyjniejsza! Masłem możesz pielęgnować każdy centymetr swojego ciała: twarz, usta, cały tułów, ręce, łokcie, stopy i pięty – czyli dosłownie od stóp do głów! :) Wchłania się powoli, a więc wywiera długotrwały wpływ. Jest doskonałym kremem bazowym, do którego możesz dodawać nawet inne naturalne masła albo oleje kosmetyczne od Manny!
Dobra wiadomość jest taka, że masło kakaowe jest lubiane nawet przez dzieci ze względu na smakowity, przypominający czekoladę aromat. W te zimne, wietrzne dni smaruj nim twarz i dłonie dziecka! A Ty do czego używasz masła kakaowego? Napisz do mnie! :)
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!