1. Owoce
Różnorodne owoce różnych gatunków. Zawierają nadzwyczaj dużą ilość płynów, pomagają szybko wymyć substancje toksyczne z organizmu. Są lekkostrawne, o dużej zawartości substancji odżywczych i antyutleniaczy, są bogate w błonnik i w takie ważne witaminy jak np. witamina C.
Spróbuj spożywać więcej z tych owoców, które hodowane są w kraju i są świeże, tak więc zawsze owoce sezonowe, świeżo zebrane.
Propozycja: jesienią jabłka, winogrona (czy wiesz, że białe winogrona pomagają w przypadku chorób wątroby i żylaków, natomiast czerwone są dobre na choroby płuc i astmę, a poza tym wszystkie gatunki są wspaniałymi detoksykantami?), śliwki, gruszki.
2.Zielone warzywa liściaste
Możesz je jeść na surowo, możesz ugotować z nich zupę lub potrawkę warzywną. Chlorofil znajdujący się w zielonych warzywach jest naturalną substancją chelatującą, tak więc pomaga usunąć z organizmu metale ciężkie, środki ochrony roślin i inne toksyny środowiskowe, dzięki temu chroni i odciąża wątrobę.
3. Brokuły
Czy pomyślałbyś, że „zielony kalafior” tak stymuluje enzymy detoksykujące układu pokarmowego, jak nic innego? Zawiera 20-50 razy więcej substancji przeciwnowotworowych, niż wiele innych warzyw.
4. Czosnek
Jest skuteczny nie tylko przeciw wampirom: aktywuje enzymy wątroby, aby jak najskuteczniej odfiltrować zebrane w organizmie toksyny. Możesz dodawać go do większości potraw (chociaż nie polecam do chłodnika wiśniowego, niezależnie od tego jaki jest dobry) pokrojony, starty, pocięty…
5. Cytryna
Wiem, że kilka linijek wcześniej próbowałam nakierować Cię na domowe owoce, ale ten żółty cud szkoda byłoby pominąć.
Cytryna jest prawdziwą bombą witaminy C i nie „działa” byle jak: przekształca toksyny w substancje strawne i pomaga również w tym, aby zostały one wymyte jak najszybciej z organizmu. Jeśli chcesz uzyskać z niej jak najwięcej, zacznij od szklanki ciepłej wody z cytryną na śniadanie.
6. Zielona herbata
O niej była już mowa, ale nie opuśćmy jej na liście. Również przemywa organizm, poza tym zawiera jeden specjalny antyutleniacz, kalechin, który poprawia funkcjonowanie wątroby.
7. Fasola mung
U nas jest jeszcze nowością, chociaż w medycynie ajurwedycznej stosowana jest od tysiącleci. Jest nadzwyczaj łatwostrawna, ale największą jej zasługą jest to, że prawie „zżera” odłożone na ściankach jelit – i i tak trudno usuwalne – substancje toksyczne. Można ją zakupić w sklepach ze zdrową żywnością.
8. Surowe warzywa
Najlepiej jest wycisnąć sok z warzyw lub spożywać je na surowo. Pomagają w procesie oczyszczania wątroby. Dzięki naturalnej zawartości siarki wspomagają proces detoksykacji.
Jedz (pij) dużo cebuli, marchwi, kapusty, brukselki i kalafiora…
9. Sezam
Pomaga naprawić skutki działania alkoholu i substancji toksycznych w wątrobie. Możesz je jeść w dowolnej postaci, możesz dokładać do sałatek, do panierki, do (sojowych) kotletów mielonych…
10. Czosnek niedźwiedzi
Można zbierać go wiosnę i wtedy polecane jest jego spożywanie, bowiem ma wspaniałe działanie detoksykujące. Wzmacnia układ odpornościowy, ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!