Prawie wszystkich używasz, nawet jeśli nie wiesz, jakie są pożyteczne.
Tą drogą pragnę zaproponować pięć takich przypraw, dzięki którym Twoje potrawy mogą stać się zdrowsze. Spośród nich trzy mogą prawie przez cały rok rosnąć na oknie w kuchni, w ten sposób możesz zawsze piec, gotować z dodatkiem świeżo zerwanych listków.
- Oregano
Ta zielona roślina z drobnymi listkami zawiera kwas tłuszczowy Omega-3. Znajdujące się w niej oleje mogą pomagać w zapobieganiu przed zakrzepami krwi i chorobami serca.
Jedna z najważniejszych przypraw kuchni włoskiej, stosuj również i Ty do przygotowania różnych sosów pomidorowych.
- Rozmaryn
Druga ulubiona włoska przyprawa. Może to wiesz, że jest bogata w żelazo i wapń i rozmarynowi przypisywane jest działanie regulujące poziom cukru we krwi. Ale o tym wg mnie Ty też nie słyszałeś, że w czerwonych mięsach przygotowywanych w wysokiej temperaturze powstają związki rakotwórcze i powodujące stany zapalne, natomiast rozmaryn wg badań jest w stanie zmniejszyć ich poziom. Nie zapominaj o tym kiedy przygotowujesz wołowinę.
- Cynamon
Ta egzotyczna przyprawa może zastąpić cukier i mleko do kawy i w ten sposób możesz zaoszczędzić nie tylko zbędne kalorie (jeśli tak czujesz, że musisz napić się kawy). Cynamon przyspiesza przemianę materii, ale pod jego wpływem później będziesz głodny. Dobrze wpływa również na funkcjonowanie mózgu, przy nauce lub przy dużym obciążeniu w pracy może spełnić dobre zadanie. Badania naukowe potwierdzają, że poziom cukru we krwi i cholesterolu u chorych cierpiących na cukrzycę typu 2 zmniejsza się w związku z regularnym spożywaniem cynamonu.
Do filiżanki kawy wsyp łyżeczkę cynamonu, dzięki temu przy każdej okazji zaoszczędzisz 70 niezdrowych kalorii!
- Imbir
Tą przyprawę o antybakteryjnym działaniu, bogatą w antyutleniacze, o mocnym zapachu po pierwsze poznasz po tym, że bardzo dobrze wpływa na nudności i złe samopoczucie w początkowej fazie ciąży, uspakaja wzburzony żołądek, ale pomaga zmniejszyć skurcze menstruacyjne jak również bóle migrenowe. Wg badań przeprowadzonych w Instytucie Badań Raka na Uniwersytecie w Michigan proszek imbirowy przyczynia się do zatrzymania wzrostu nowotworu jajników.
Możesz dodawać go do ciastek, możesz zetrzeć do lemoniady, możesz dodawać do herbaty, ale możesz przy jego używaniu wykorzystać pomysły z kuchni Dalekiego Wschodu.
- Szałwia
Mnóstwo przypraw zawiera duże ilości witaminy K, ale spośród nich szałwia jest absolutnym zwycięzcą. Ta witamina zapobiega tworzenia się skrzepów krwi i pomaga wzmocnić kości. Wg badań szałwia poprawia pamięć: to odkryto w związku z osobami starszymi, chorymi cierpiącymi na chorobę Alzheimera i małymi dziećmi chodzącymi do szkoły.
Wspaniale pasuje do ziemniaków, potraw przygotowanych z dyni, wątróbki kurzej lub cielęciny.
Która przyprawa jest Twoją ulubioną?
źródła: http://goo.gl/7WYB68 , http://goo.gl/P1XcQj
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!