Być może Ty również słyszałeś/aś już o tym, że nie tylko problemy skórne, ale starzenie się i niektóre związane z nim choroby, takie jak wysokie ciśnienie, cukrzyca lub choroba Alzheimera powodująca zaburzenia pamięci mogą być powiązane z chronicznymi stanami zapalnymi. Długotrwałe stany zapalne, które działają jako procesy naturalnego samoleczenia organizmu, kiedy zaczynamy się starzeć, działają coraz słabiej. Stres, spożywanie cukru i alkoholu, rafinowana żywność, brak snu i ruchu, szkodliwość środowiska wspomagają te długotrwałe stany zapalne, które przyczyniają się do przyspieszenia fizycznego i mentalnego starzenia się.
W jaki sposób możesz temu zapobiec?
Oprócz zdrowego trybu życia, w celu zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego oraz zdrowej skóry, jak również zachowania młodego wyglądu możesz wiele zrobić jeśli dokładnie wybierzesz, co ma trafić na Twój talerz. Niezmiernie cenna jest żywność bogata w błonnik, witaminy, antyutleniacze.
Wiele spośród poniższych produktów zmniejsza i zapobiega stanom zapalnym:
- Oliwa z oliwek: prawdopodobnie jest to najbardziej znana zdrowa żywność i nie tylko dlatego, że możesz zastąpić nią mniej zdrowe tłuszcze. Szczególnie duża zawartość kwasu oleinowego pomaga w zachowaniu zdrowia i elastyczności żył. Ponadto upiększa z zewnątrz i od środka, dlatego stosujemy ją do przygotowania wielu rodzajów mydeł Manny: jest najważniejszym składnikiem Mydła z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, ale można ją również znaleźć w mydle Heban, w mydle oczyszczającym do twarzy White Satin, Dolce vita oraz wśród składników mydła Twoja Manna 2016.
- Kawa: wg wyników niedawno przeprowadzonych badań osoby w podeszłym wieku spożywające dziennie kilka filiżanek kawy są znacznie zdrowsze niż ich rówieśnicy i stany zapalne pojawiają się u nich również w znacznie mniejszym stopniu.Jeśli lubisz dobrą kawę, to jest to wspaniała wiadomość dla Ciebie!
- Niektóre przyprawy: zioła cieszą się coraz większą popularnością, a to nie tylko ze względu na ich smak, ale również na ich działanie lecznicze. Kurkuma, rozmaryn, oregano i lawenda potrafią znacznie więcej, niż to, że stosujemy je w kuchni ze względu na ich przyjemny aromat lub jako olejek eteryczny, składnik kosmetyczny w łazience.
- Warzywa z rodziny krzyżowych: są one prawdopodobnie najmniej popularnymi produktami z listy: brokuły, kapusta włoska, brukselka i kalafior wielu z nas sprawiały trudności w wieku dziecięcym, ale warto poświęcić trochę czasu, aby znaleźć odpowiednie przepisy z ich wykorzystaniem, ponieważ są bardzo zdrowe i nie tylko z powodu dużej zawartości błonnika: zmniejszają stany zapalne, ich właściwości zapobiegające przed rakiem pomagają w naturalnej detoksykacji ciała.
- Awokado: przybywa z daleka i trudno utrafić, kiedy jest w pełni dojrzałe, ale warte jest wysiłku. W papierowej torebce w spiżarni lub w innym chłodnym miejscu w ciągu kilku dni może zupełnie dojrzeć, a następnie możesz cieszyć się nim jako szczególnym składnikiem w kanapkach, sałatkach, a w międzyczasie pomaga ono w utrzymaniu zdrowej krwi i poziomu cholesterolu.
- Cebule: ich olejki eteryczne mają właściwości antybakteryjne, a ponieważ ich błonnik jest ciężkostrawny przyczynia się do poprawy trawienia i zachowania zdrowia flory jelitowej.
- Owoce cytrusowe: prawdopodobnie żywność z najbardziej znaną zawartością antyutleniaczy. Nie zapominaj o zbawiennym działaniu porannej wody z cytryną, ale wiedz, że bardziej słodkie owoce cytrusowe są najzdrowsze jeśli obierzemy je i zjemy świeże cząstki. Ich świeżością możesz cieszyć się w Mannie w postaci olejków eterycznych ☺
- Gorzka czekolada: uspokaja, zmniejsza stany zapalne i jest bogata w antyutleniacze, a ponadto jest smaczna. Im ma większą zawartość kakao, tym jest zdrowsza i tym mniejszą porcję potrzebujesz na to, aby poprawił Ci się humor po ciężkim dniu.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!