Muszę Ci się przyznać, że przez długi czas stroniłam od płatków owsianych. Nie wyglądają zbyt ładnie, łatwo można rozsypać je po całej kuchni, a ponadto z jakiegoś powodu łączyłam je z jedzeniem z biednych domów znanych z czytanek z dzieciństwa, które główni bohaterowie tylko z trudem byli w stanie przełknąć.
Nie mogłam bardziej się mylić.
Dzisiaj już wiem o płatkach owsianych, że są jedną z najwspanialszych żywności: mają w sobie dużo błonnika, wolno wchłanianych węglowodanów, białka i ważnych substancji mineralnych, takich jak wapń i magnez. Nie trzeba ich gotować i nie musimy ich spożywać z wodą czy mlekiem, można je bardzo szybko przygotować również z jogurtem.
Doskonałe w czasie diety, detoksykacji, w celu zdobycia energii na wiosnę
Nie musisz nic innego robić, tylko do jednej porcji płatków dodaj 2,5 porcji płynu, dokładnie wymieszaj i pozostaw na noc. Możesz dodać do smaku cynamon, imbir, anyż, możesz dosłodzić w odpowiedni dla Ciebie sposób, możesz dodać do nich drobne ziarenka i suszone owoce. Nim zaczniesz jeść lub włożysz do pojemniczka na podwieczorek możesz posypać świeżymi owocami, chrupiącymi ziarenkami, liczba kombinacji jest nieskończona. Włóż je na przykład do mniejszego, zamykanego słoika, który możesz ponownie wykorzystać do przygotowania kaszy owsianej.
Przygotowana w ten sposób kasza owsiana szybko i na długo zaspokoi Twój głód, co więcej zawiera mnóstwo błonnika, który pomaga w trawieniu a dzięki witaminom i mikroelementom zapewni Ci piękną skórę.
Płatki owsiane możesz wykorzystać na różny sposób do wrażliwej, skłonnej do wysuszania lub swędzącej czy też będącej w stanie zapalnym skóry:
- możesz przygotować z nich kąpiel(wkładając do wody w woreczku tiulowym lub obciętej pończosze)
- płatki owsiane możesz wykorzystać jako maseczkę na twarz lub peeling lub po prostu zapoznaj się tylko z Mydłem miodowym z kozim mlekiem, które sporządzamy z oleju z oliwy i kokosu, z delikatnie masującymi Twoją skórę płatkami owsianymi.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!