Masło kontra margaryna
Jestem pewna, że słyszałaś/eś w reklamach o rzekomo zdrowych margarynach, które mają korzystne właściwości dla serca, ale jednak nie są tak dobre, jeśli spożywamy je regularnie.Co Ty o tym wiesz? Czy warto przemyśleć, czy spożywać masło lub margarynę?
Co trzeba wiedzieć o maśle?
Prawdziwe masło wytwarzano ze świeżego mleka krowiego bardzo pracochłonnie, uzyskiwane przez mielenie. Im wyższa zawartość śmietany, tym bardziej jakościowe (masło markowe). I odwrotnie, im bardziej rozcieńczano ją z wodą, tym trudniej było rozsmarować na chlebie. Wegetarianie odrzucają masło, ponieważ jest pochodzenia zwierzęcego. Prawdziwe ręcznie robione masło ma znacznie wyższą zawartość witamin (A, D, E), a także przeciwutleniaczy.Co warto wiedzieć o margarynie?
Margaryna jest wytwarzana sztucznie. Według niektórych źródeł po raz pierwszy został wykonana w XIX wieku przez francuskiego naukowca, który próbował eksperymentować pod dowództwem cesarza Napoleona III. Celem był produkt tańszy od masła i nie wymagający dużo czasu. Chcieli sprzedać produkt biedniejszym warstwom społecznym i wojsku. Stało się popularne, ponieważ przemysł piekarniczy mógł być bardzo dobrze wykorzystywany, a ze względu na zawartość tłuszczu margaryna miała dłuższy okres trwałości (dzięki temu zachowała również konsystencję i smak).Chociaż zawartość kalorii w maśle i margarynie jest mniej więcej taki sam, kiedy jednak spożywasz margarynę, istnieje większe ryzyko zachorowania na cukrzycę. Ponadto nadmierne spożywanie margaryny nie wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.
Jakie niebezpieczeństwo skrywa spożywanie margaryny?
Najczęściej jest ono związane z jego produkcją. Najczęściej stosuje się uwodornione oleje roślinne zamiast tłuszczów roślinnych. Podczas procesu uwodornienia niektóre nienasycone kwasy tłuszczowe nasycają się, ich konsystencja staje się sztywniejsza, a w tym czasie powstają również szkodliwe kwasy tłuszczowe. Ponieważ jest to powód do niepokoju, producenci wprowadzili również margaryny wykonane na podstawie innej technologii, polegającej na emulgowaniu olejów roślinnych, tłuszczów i wody.Co może być odpowiednim rozwiązaniem?
Na szczęście margaryny, wykonane z czystego masła i nieuwodornionych olejów roślinnych, są już dostępne w sklepach, wybór należy tylko do Ciebie.Zamiast masła lub margaryny można również użyć organicznego oleju kokosowego, ponadto jedno rozwiązanie zapewnia także masło ghee, które jest oczyszczonym masłem,pochodzi z kuchni indyjskiej i jest uważane za jeden z najzdrowszych tłuszczów ,
Jaka jest Twoja opinia? Napisz swoje przemyślenia na blogu!
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!