Dlatego kuszą sztuczne smaki
dlatego kuszą sztuczne smaki

Dlatego kuszą sztuczne smaki



Prawie wszyscy moi znajomi wkładają mnóstwo energii, żeby odżywiać się zdrowo, żeby pojawiało się codziennie na rodzinnym stole możliwie jak najbardziej naturalne, „prawdziwe” jedzenie. Jednak mało kto potrafi całkiem przeciwstawić się pokuszeniu.

Na pewno sama zauważyłaś, że jeżeli pominęłaś któryś posiłek, jeżeli miałaś mało snu, czy jesteś bardzo zmęczona, lub zestresowana, sztuczne produkty spożywcze przyciągają Cię tak mocno, że prawie nie da im się oprzeć: rafinowane produkty spożywcze, przekąski czy desery zawierające mnóstwo kalorii, soli, cukrów i tłuszczów.

Czy zastanawiałaś się, jaki może być powód?

Niedawno okazało się, że nie chodzi tylko o to, że Twój organizm chce jak najszybciej uzyskać energię, dlatego w sytuacji głodnej, zmęczonej, stresowej, węglowodany szybko przyswajalne wydają się najlepszym wyborem. Z tym byśmy może jeszcze sobie poradzili, ale jest poważniejszy powód, dlaczego często lepiej smakuje żywność nafaszerowana sztucznymi aromatami, ulepszaczami smaku. Sekret tkwi w tym, że od milionów lat jesteśmy zaprogramowani tak, że żywności smaczniejszej, bardziej zauważalnej przypisujemy więcej substancji odżywczych, witamin, niż tej o mniej intensywnym smaku i mniej kolorowej.

Dlatego ogromnym problemem jest, że w interesie przemysłu żywnościowego jest produkowanie żywności wyglądającej na zdrową, którą można długo utrzymywać na półkach. Może też już czytałaś o tym, że obecnie dostępne pomidory nie tylko my odczuwamy jako mniej smaczne niż te z dzieciństwa, ale faktycznie smakują mniej pomidorem, za to są coraz większe, z dłuższym terminem przydatności i wyglądają bardziej apetycznie na półkach sklepów. Obecnie jest to problem na tak wielką skalę, że naukowcy pracują nad tym, aby ponownie można było hodować, sprzedawać i spożywać smaczne pomidory.

Co z tym zrobić, jak oprzeć się pokusie?

Przede wszystkim spożywaj jak najmniej żywności i napojów ze sztucznymi aromatami. Zobaczysz, że żywność, która wcześniej wydawała Ci się nudna i bez smaku, po spróbowaniu większej ilości rodzajów prawdziwych smaków będą się wydawały o wiele ciekawsze. Dzięki temu dużo zrobisz dla swojego zdrowia fizycznego i psychicznego czy dla skóry, ponieważ żywność zawierająca więcej błonnika i mniej cukru, soli oraz dodatków, wspomaga trawienie oraz wpływa na zachowanie zdrowej flory jelitowej. Warto być wytrwałym, nagroda Cię nie ominie!

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej