Tradycyjny okres postu jest jeszcze daleko, natomiast początek roku jest wspaniałą okazją, aby zmienić również swój jadłospis, ponieważ okres świąteczny może pozostawić ślad również na Twojej skórze jeśli walczysz z problemami skórnymi, trądzikiem i pryszczami.
Niezależnie od tego czy celem jest zdrowszy styl życia, czy dieta, czy odciążenie organizmu, detoksykacja lub czysta, ładna skóra twarzy bez skazy, oprócz spożywania dużej ilości płynów nie należy zapominać o drugiej ważnej sprawie jaką jest spożywanie żywności bogatej w błonnik roślinny.
Trawienie błonnika roślinnego wymaga dłuższego czasu trawienia, dlatego przez dłuższy czas będziesz czuć się najedzonym(ą), rzadziej będziesz odczuwać głód, ale za to będziesz bardziej energiczny(a), jeśli spożywać będziesz potrawy bogate w błonnik. Pewnej części błonnika organizm nie potrafi wykorzystać, tak więc będzie ona pomocna w uporządkowaniu, przyspieszeniu przemiany materii, w zmniejszeniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi, co może być przydatne, jeśli w ostatnim czasie Ty również nie zwracałeś(aś) uwagi na to czy zdrowo się odżywiasz.
Artykuły spożywcze bogate w błonnik, łatwo dostępne również w zimie, proste i szybkie w przygotowaniu:
Groch żółty lub w strączkach, różne fasole: są wspaniałe jao zupy krem, dania warzywne, dodatki i po gotowaniu schłodzone do sałatek, zapewniają dużo energii, przyjemnie rozgrzewają w chłodnym okresie.
Soczewica: jeśli znudziła Ci się już zupa z soczewicy i danie warzywne, możesz sporządzić z niej ekscytujące nowe potrawy ze wschodnimi przyprawami lub nawet krem do kanapek. Zawiera nadzwyczaj dużą ilość witamin i mikroelementów, co dobrze wpływa również na Twoje włosy i skórę.
Brokuły, brukselka: wyciskając kilka kropli soku z cytryny do gotującej się wody można zapobiec przed nieprzyjemnym, gorzkim smakiem, przez który wiele osób nie lubi tych dwóch super zdrowych i szczególnie ładnych warzyw.
Marchew: zabierz ze sobą surową do gryzienia lub zetrzyj do sałatek. Możesz ugotować ją w zupie i wykorzystując jej słodycz upiec z niej nawet ciasto.
Jeżyna, malina: niestety w większości miejsc jest dostępna tylko mrożona, ale w takiej postaci jest idealna do zup kremów i smoothie.
Jabłko, gruszka, owoce cytrusowe: te już do znudzenia znane owoce możesz podawać w nowy sposób, wkładając do sałatek, piecząc i gotując.
Pełnoziarniste zboża i ziarna oleiste możesz również spożywać w tym okresie, posiadają one także niezliczone dobroczynne właściwości.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!