
Jajka farbowane naturalnymi barwnikami
Czy nudzą Cię czerwone pisanki?
Co myślisz o pisankach różowych czy zielonych w odcieniu Jade? Dobrze brzmi, prawda?
W celu osiągnięcia najładniejszego, najbardziej intensywnego koloru trzymaj jajka przez całą noc w płynie do farbowania. 1 filiżanka odpowiada ok. 240 ml.- Niebieskoszare: wymieszaj filiżankę mrożonych jagód z filiżanką wody, mieszankę pozostaw, aż osiągnie temperaturę pokojową. Wyjmij jagody i możesz zacząć malować.
- Niebieskie: pokrój ćwiartkę główki czerwonej kapusty na mniejsze kawałki i dodaj 4 filiżanki wrzątku. Dolej 2 łyżki stołowe octu. Pozostaw do wystygnięcia i wyjmij kawałki kapusty.
- Jasnozielone: obierz łupiny z 6 cebul czerwonych, gotuj je w 2 filiżankach wody na wolnym ogniu przez 15 minut i przecedź. Dodaj 3 łyżki stołowe octu.
- Jasne żółtozielone: obierz skórki z 6 jabłek. Gotuj w 1-1/2 filiżance wody na wolnym ogniu przez 20 minut, dodaj 2 łyżki stołowe octu.
- Pomarańczowe: łupiny 6 cebul gotuj w 2 filiżankach wody na wolnym ogniu przez 15 minut i przecedź. Dodaj 3 łyżki stołowe octu.
- Jasne czerwono-pomarańczowe: dodaj 2 łyżki stołowe czerwonej papryki w proszku do 1 filiżanki wrzątku, dodaj 2 łyżki stołowe octu.
- Żółte: ok. 10dkg pokrojonej marchewki gotuj na wolnym ogniu w 1-1/2 filiżance wody przez 15 minut, przecedź i dodaj 2 łyżki stołowe octu.
- Kolor musztardowy: dodaj 2 łyżki stołowe sproszkowanej kurkumy do 1 filiżanki wrzątku, dodaj 2 łyżki stołowe octu.
- Brązowe: do 1 filiżanki mocnej kawy dodaj 1 łyżkę stołową octu.
- Ciemnoróżowe: pokrój średniej wielkości buraka i wsadź do 4 filiżanek wrzątku. dodaj 2 łyżki stołowe octu, pozostaw do wystygnięcia i wyjmij kawałki buraka.
Źródło: http://www.bhg.com/holidays/easter/eggs/natural-easter-egg-dyes/
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!