
Kawalkada smaków na jesień!
Jesień tylko tak obfituje w smaki i kolory! Chcę podzielić się z Tobą moimi trzema ulubionymi przepisami, w których są wszystkie smaki jesieni! Wybieraj do woli wśród najsmaczniejszych przysmaków sezonu!
Imbirowa zupa kremowa z dyni
Składniki: pół kg dyni, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sok wyciśnięty z połowy limonki, 7 dl wywaru z warzyw, świeży imbir o wielkości około 3 palców, 1 dl kremu kokosowego, sól himalajska, olej z pestek dyni, prażone pestki dyni, tłuszcz kokosowy
Przygotowanie:
Wypestkowaną dynię pokrojoną na grube kawałki piekę na miękko w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut. Następnie duszę na szklisto cebulę i czosnek na tłuszczu kokosowym.
Przestygniętą i obraną dynię miksuję z duszoną cebulą, sokiem z limonki, kremem kokosowym, obranym imbirem i wywarem z warzyw, następnie solę i zagotowuję.
Podaję z prażonymi pestkami dyni i olejem z pestek z dyni.
Jeśli lubisz egzotyczne smaki, można posypać zupę mieszanką ziół garam masala lub mielonym kardamonem.
Jesienna sałatka witaminowa
Składniki: cały burak, 5 słodkich ziemniaków średniej wielkości, pół cebuli, naturalny jogurt sojowy, 4 jabłka, garść grubo pokrojonych orzechów
Przygotowanie:
Obieram słodkie ziemniaki, kroję w kostkę o wielkości około 2-3 cm i wykładam je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia lub na patelni. Piekę bez tłuszczu w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Wtedy są dobre, kiedy zewnętrzna skórka jest chrupiąca, a w środku są miękkie. Kiedy słodkie ziemniaki się pieką obieram buraka i kroję w drobną kostkę. Cebulę i jabłka drobno kroję.
Ostudzone słodkie ziemniaki mieszam z pozostałymi składnikami i polewam jogurtem sojowym, a następnie posypuję orzechami. Sałatka jest gotowa zaraz do spożycia, ale na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza! Prawdziwa bomba witaminowa na chłodne dni i wspaniały dodatek do dowolnego głównego dania!
Gruszkowo-winogronowe proso
Składniki: 20 dkg prosa, 5 dkg wiórków kokosowych, 2 jabłka, 2 gruszki, 2 łyżki stołowe mąki z płatków owsianych, garść rodzynków, garść maku, mleko ryżowe, wanilia, cynamon.
Przygotowanie:
Proso gotuję w takiej ilości wody, która go przykrywa. Kiedy jest prawie gotowe dolewam do niego trochę mleka ryżowego, aby uzupełnić wodę, którą proso wchłonęło. Dodaję wiórki kokosowe i rodzynki.
Po ugotowaniu prosa na miękko dodaję startą gruszkę i przekrojone na pół winogrona, cynamon, a na końcu mąkę z płatków owsianych!
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!