Kurkuma, fenomenalny środek!
kurkuma, fenomenalny środek!

Kurkuma, fenomenalny środek!



Jeśli dotychczas jeszcze jej nie znałe(a)ś, to kurkuma wniesie w Twoje życie całkiem nowe perspektywy. Żywy żółty kolor i lecznicze, harmonizujące właściwości tej przyprawy sprawiają, że jest idealna na jesienne miesiące. Kurkuma, okrzyknięta "przyprawą życia", poza tym, że dodaje smaku potrawom, przynosi wiele zdrowotnych korzyści.

Kurkuma nazywana jest "przyprawą życia". Od wieków wykorzystuje się ją w indyjskiej medycynie tradycyjnej, w ajurwedzie, która ma za sobą historię, sięgającą wielu tysięcy lat.

Ale czym właściwie jest kurkuma? Główną substancją aktywną kurkumy jest kurkumina, żółty barwnik, któremu przyprawa zawdzięcza swój charakterystyczny kolor. Kurkumie przypisywane są zaskakująco wielostronne właściwości lecznicze: antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, dezynfekujące, immunostymulujące... Dobrze wiedzieć, że skuteczną absorbcję kurkumy wspomaga pieprz i imbir, dlatego warto wybrać taki przepis, w którym obecne są wszystkie trzy przyprawy.

Oto jeden z moich ulubionych: prawdziwie jesienny przepis na rozgrzewającą i pożywną potrawę, a w nim sama esencja kurkumy!

Wegański chutney z patatów i kurkumy

1 bakłażan, 1 cukinia, 6 niedużych grzybów: pokrojone w dwucentymetrowe paski, zamoczone w oleju z oliwek i posypane pieprzem piecz przez 20 minut w piekarniku podgrzanym do 200°C.

Czas pieczenia wykorzystaj na przygotowanie bazy curry.

Składniki:
olej kokosowy
1 duży patat, pokrojony w kostkę
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
starty korzeń imbiru (3 cm)
2 łyżki stołowe kurkumy
4 pomidory, obrane i pokrojone w kostkę, albo z puszki
1 mała puszeczka mleka kokosowego

W niewielkiej ilości oleju dusimy cebulę z czosnkiem przez 1-2 minuty, dodajemy imbir i kurkumę, następnie wrzucamy pomidory, wlewamy mleko kokosowe i tyle wody, ile mleka. Posypujemy szczyptą soli, gotujemy przez 15 minut, następnie dodajemy upieczone warzywa. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, następnie gotujemy bez przykrycia aż zgęstnieje. Podajemy z ryżem, wyciskając na nią uprzednio parę kropel limonki!

Właściwości kurkumy są ogólnie znane, dużo mniej osób wie natomiast, że przepiękna kurkuma może być uprawiana jako roślina ozdobna. Co prawda kurkuma-przyprawa to nie to samo, co kwiat kurkumy, chociaż są ze sobą blisko spokrewnione. Łacińska nazwa przyprawy brzmi Curcuma longa: jest to roślina niepozorna, której bulwa dostarcza cennej przyprawy, natomiast gatunek ozdobny, który można traktować jak roślinę doniczkową, to Curcuma alismatifolia. Kurkuma jako dekoracyjny kwiat roztacza przed nami odmienne możliwości wykorzystania.

Po lekkiej wegańskiej kolacji i posadzeniu kurkumy w doniczce, rozkoszuj się gorącą kąpielą!
Radzę Ci pozostać przy zapachach korzennych i dodali również do kąpieli jedną Kulę do kąpieli z przyprawami i olejem z pestek winogron od Manny!
Smak przyprawy kurkuma i bajeczny wygląd kwiatu kurkuma w połączeniu z aromatyczną jedwabistością kąpieli olśniewa i napełnia energią! To najlepszy program na jesień!

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej