Co przychodzi Ci do głowy jeśli myślisz o lawendzie? Delikatny, uspokajający zapach, ładne fioletowy kwiaty, prowansalskie pola lawendowe? Lub relaksująca, odprężająca kąpiel, ochładzający peeling do nóg, ewentualnie pachnące poduszki?
Być może zdziwisz się, ale ten szczególny skarb jest nie tylko księżniczką łazienki i naturalnego leczenia, ale również w kuchni może być prawdziwą supergwiazdą.
Jeśli się zastanowisz, wcale nie jest to aż tak zaskakujące, bowiem nie tylko daje potrawie dodatkowy szczególny smak, ale również teksturę i indywidualny kolor i szczególne esencje z lawendy trafiają do potraw i napojów.
Swoim smakiem i aromatem może wzbogacić wiele dań.smak i aromat może wzbogacić wiele potraw. Ty również ją wypróbuj!
Jeśli spodobał Ci się pomysł, w każdym przypadku przekonaj się o tym, że wykorzystujesz zupełnie czyste kwiaty. Jest to bardzo ważne. Jeśli suszone kwiaty kupujesz w sklepie zielarskim, prawdopodobnie nie będzie z nimi żadnego problemu, ale oczywiście ostrożność nigdy nie zaszkodzi: wybierz sprawdzonego producenta, natomiast po otwarciu paczki sprawdź rozdrobnione kwiaty czy nie są spleśniałe.
Kolor suszonych kwiatów nie jest na tyle intensywny, dlatego do ozdoby lepsze są świeżo zebrane kwiaty. Jeśli Ty sam(a) zbierasz je i suszysz, wtedy nim wykorzystasz je do celów spożywczych, sparz je dwa razy.
Czy jesteś ciekawy/a do czego można ją wykorzystać?
Możesz być zaskoczony/a, ale nie tylko do deserów. Lawenda bardzo dobrze pasuje do białego mięsa z drobiu. Co powiesz na przykład na pieczonego kurczaka w sosie brzoskwiniowym, do którego wsypiesz również lawendę?
Dalsze proste lawendowe propozycje:
- W czasie pieczenia muffinek lub brownie wsyp do masy pół łyżki stołowej kwiatów, delikatnie, ale będziesz czuć ten nieopisanie przyjemny smak
- Doskonałym wyborem jest również dodanie lawendy do dżemu truskawkowego lub morelowego: do kilograma owoców trzeba policzyć jedną łyżeczkę kwiatów
- Lawenda jest doskonała również do dekoracji tortów, posyp tylko ciasto z góry drobnymi fioletowymi kwiatami, sukces będzie zapewniony!
I na koniec w prezencie przepis na lawendową lemoniadę:
Najpierw zaczynamy od sporządzenia syropu lawendowego: zagotuj filiżankę wody, wsyp 3 łyżki stołowe stewii i jedną filiżankę świeżej (lub suszonej) lawendy.
Syrop odstaw do wystudzenia, odcedź i wstaw do lodówki a następnie przygotuj lemoniadę. W tym celu wystarczy wlać odrobinę syropu do szklanki i zalać wodą. Można dorzucić również kostki lodu i plasterki cytryny. Interesujące, nieprawdaż?
Który przepis wypróbujesz jako pierwszy?
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!