To warzywo jest tak znanym i powszechnym surowcem, że prawie go nie zauważamy. A przecież pietruszka to jednocześnie bomba witaminowa, roślina lecznicza i niezastąpiona przyprawa! Oto kilka ciekawostek o tym warzywie, o których z pewnością nie miałe(a)ś pojęcia!
Pietruszka to naprawdę cudowne warzywo. Z uwagi na wszechstronne i nieskomplikowane zastosowanie jest jednym z moich ulubionych. Cenna jest każda część rośliny: korzeń wykorzystujemy zazwyczaj do zup, a natką przybieramy różne potrawy.
Jeśli dotychczas wykorzystywałe(a)ś natkę pietruszki wyłącznie w celach dekoracyjnych, to po przeczytaniu informacji na temat leczniczych właściwości tej rośliny najprawdopodobniej poszerzysz zakres jej zastosowania. Pietruszka bowiem pobudza funkcje nerek i pęcherza moczowego, usuwa z organizmu nagromadzoną wodę. Jako środek moczopędny przyczynia się do zapobiegania zakażeniom pęcherza i powstawaniu kamieni nerkowych. Łagodzi problemy żołądkowe i zaburzenia trawienia: uwalnia od gazów jelitowych, łagodzi mdłości, pobudza przemianę materii, oczyszcza wątrobę, wspomaga procesy detoksykacyjne organizmu. Jest skutecznym środkiem przeciwzakażeniowym, dzięki zawartości chlorofilu przyczynia się do niszczenia bakterii i grzybów.
Obecna w pietruszce witamina A wpływa pozytywnie na wzrok, a spożywana przez kobiety podczas “trudnych dni” łagodzi skurcze.
Namawiam Cię też, żebyś śmiało spróbował/a na wiosnę wyhodować własną pietruszkę. Zebrana, zachowuje świeżość przez długie miesiące, a zapakowana w folię aluminiową pozwala na przechowywanie w zamrażalniku. W ten sposób zawsze będziesz miał/a pod ręką pietruszkę, której smak nie odbiega od świeżo zerwanej.
Pietruszkę możesz też wysuszyć, a następnie posiekaną i wymieszaną z solą przechowywać w zamkniętym słoiczku. Doskonała słona przyprawa!
A teraz mój ulubiony przepis: napar z pietruszki. Nawet nie przyszło Ci do głowy, że z tego warzywa można zrobić też herbatkę, nieprawdaż?
Napar z pietruszki:
Zalej wrzątkiem (300 ml) 2 małe łyżeczki posiekanej natki pietruszki (można użyć też korzenia, wówczas jednak dodaj mniej wody). Pozostaw przez 15 minut do zaparzenia, następnie przecedź. Zalecana dawka dzienna to dwie szklanki dziennie – jeśli wypijesz więcej, mogą pojawić się mdłości. Nie spożywać w czasie ciąży.
Wreszcie podzielę się z Tobą prawdziwym wiosennym specjałem: przepisem na kremową zupą z pietruszki:
Składniki:
10 dkg masła lub 4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki mąki
2 pęczki natki pietruszki
1 szczypta soli morskiej
3-4 ziarnka czarnego pieprzu
1 l wywaru z jarzyn
1 główka cebuli
3 łyżki śmietanki (może być roślinna)
Natkę umyj i posiekaj, następnie usmaż w tłuszczu pokrojoną drobno cebulę. Dodaj natkę pietruszki i przyprawy. Duś przez 5 minut, następnie posyp mąką i zalej wywarem. Zagotuj, następnie schłódź i zmiksuj. Dodaj trochę śmietanki, żeby krem nabrał aksamitności. Zupa będzie bardzo smaczna podana z tostem lub grzankami.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!