Po obfitej uczcie masz uczucie pieczenia w przełyku? To zgaga! Mam jednak dobrą wiadomość: istnieje wiele naturalnych sposobów na dyskomfort w żołądku, dzięki którym nie musisz rezygnować ze smacznych potraw.
Zanim jednak zdradzę Ci te domowe praktyki, zdefiniujmy dokładnie, co to jest zgaga.
Przyczyną zgagi jest cofanie się kwaśnego soku żołądkowego z żołądka do przełyku, wbrew kierunkowi fal perystaltycznych, czemu dolny zwieracz przełyku z różnych przyczyn nie jest w stanie zapobiec. Kwaśna treść żołądka podrażnia delikatną tkankę wyścielającą przełyk i gardło, powodując pieczenie.
Soda oczyszczona
Najbardziej popularnym domowym środkiem na zgagę jest soda oczyszczona, która w sposób naturalny neutralizuje kwasy i uwalnia od zbędnych gazów. Rozpuść małą łyżeczkę sody oczyszczonej w szklance zimnej wody i wypij. Taki napój nie jest zbyt smaczny, radzę więc dodać niewielką ilość soku cytrynowego.
Mięta pieprzowa
Napar z mięty pieprzowej zapobiega pojawieniu się skurczy żołądka, zgagi czy wzdęć. Ażeby osiągnąć jak najlepszy skutek, wypij go pół godziny przed posiłkiem lub pół godziny po posiłku.
Artykuły spożywcze redukujące nadkwasotę
Do pokarmów ograniczających wydzielanie kwasu żołądkowego należą herbatniki, ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach, lekkostrawne kleiki, orzechy włoskie i laskowe. Zamiast smalcu pochodzenia zwierzęcego, który zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, używaj oleju roślinnego. Konserwanty i inne polepszacze żywności pobudzają wydzielanie kwasu żołądkowego, radzę Ci więc zrezygnować z jedzenia fastfoodów czy mrożonych potraw półgotowych na rzecz mniej przetworzonej żywności. Alkohol, zwłaszcza mocny, oraz palenie tytoniu również pobudzają produkcję kwasu, lepiej ich więc unikaj.
Imbir
Imbir to prawdziwy cudowny środek, jeśli chodzi o problemy żołądkowe. Nie tylko hamuje wydzielanie kwasu, ale również uspokaja żołądek i ma pozytywny wpływ na trawienie. Na zgagę przeżuj kawałeczek imbiru albo wypij napar, przygotowany ze startego korzenia. Ważne jest, by napar był mocny: zalej imbir maksymalnie 200 ml wrzątku.
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy może spowodować skurcz zwieracza pomiędzy przełykiem a żołądkiem, co spowoduje zamknięcie “wrót” i zapobiegnie, żeby powracająca kwaśna treść żołądkowa podrażniła delikatną śluzówkę przełyku. Rozmieszaj po prostu dwie małe łyżeczki octu jabłkowego w szklance wody i wypij pół godziny przed posiłkiem.
Co możesz jeszcze zrobić?
Zdecydowanie należy podkreślić, że posiłek wymaga czasu: wchłanianie substancji odżywczych też przebiega dużo lepiej, jeśli masz czas spokojnie pogryźć jedzenie.
Radzę Ci poświęcić co najmniej pół godziny na każdy posiłek: śniadanie, obiad i kolację. Zapomnij o jedzeniu przed komputerem lub telewizorem. Przed ekranem bowiem skłonni jesteśmy do jedzenia szybciej i więcej niż należy, a to prosta droga do wzdęć i zgagi.
Jeśli masz skłonności do zgagi, powinieneś/powinnaś spać z głową uniesioną na poduszce. Zapobiega to bowiem cofaniu się treści żołądka do przełyku, a więc przyczynia się do uniknięcia zgagi.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!