
Oto 5 potraw najlepiej oczyszczających organizm!
Detoksykacja organizmu zalecana jest o każdej porze roku, na wiosnę jednak jest niemal obowiązkowa. Jeśli chcesz trochę porozpieszczać swój organizm i nabrać energii, włącz poniższe potrawy do swojej diety!
Na progu wiosny idealny nastrój to rozpierający nas dobry humor i wzmożona aktywność, Ty jednak jesteś raczej bez humoru i na ogół znużony/a? Nic dziwnego, w zimie zapewne wyczerpałe(a)ś swoje zapasy witamin, a jeśli w dodatku przytyłe(a)ś kilka kilogramów, to dla Twojego organizmu nadszedł czas na odpoczynek i detoksykację!
Jak to zrobić? Najlepiej, jeśli z dostępnych w okresie przedwiośnia, bogatych w witaminy warzyw i owoców zdrowymi metodami przyrządzisz lekkie posiłki. Dietę, składającą się z takich lekkich potraw możesz stosować nawet przez 1-2 tygodnie. Twój organizm będzie Ci wdzięczny, że zaoszczędzoną na trawieniu energię może wykorzystać na detoksykację.
Nie musisz od razu myśleć o jakiejś radykalnej głodówce, wystarczy trochę bardziej uważać na to, co jesz i w jakich ilościach. Przedstawię Ci 5 grup artykułów spożywczych, które przyjdą Ci z pomocą w oczyszczeniu organizmu, żebyś nie tylko duchem, ale i ciałem mógł/mogła rzucić się na powitanie wiosny z nową energią!
Warzywa kapustne
Kapusta czerwona, biała i włoska zawierają całe mnóstwo witaminy C i substancji spalających tłuszcze przy bardzo małej ilości kalorii. Możesz je jeść posiekane w paseczki w postaci surowej sałatki z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek, albo duszone z kminkiem czy kminem rzymskim. Natomiast kapusta kiszona doskonale oczyszcza organizm i jelita - naturalnie nie w postaci bigosu czy gołąbków, ale jedzona na surowo.
Surowe owoce
Spróbuj przez parę dni jeść przed południem wyłącznie owoce. Zdziwisz się, jak wiele energii Ci dostarczą i jak bardzo urozmaicisz nimi swoją dietę. Przyrządź sałatkę owocową polaną świeżo wyciśniętym sokiem cytrynowym, albo wrzuć owoce do miksera czy sokowirówki i wypij świeży, pachnący nektar! :) Jabłko i gruszka świetnie oczyszczają układ pokarmowy, a cytrusy wspomagają spalanie tłuszczu i są doskonałym źródłem witaminy C.
Świeżo wyciskane soki z warzyw
Najprawdopodobniej w zwykły dzień roboczy nawet nie przyjdzie Ci do głowy, żeby wyciskać sok z warzyw, a przecież to ogromne wsparcie dla Twojego organizmu! Takie soki doskonale uzupełniają dietę oczyszczającą organizm, dostarczając mu dużej dawki soli mineralnych i witamin. Dla urozmaicenia łącz ze sobą buraki, kapustę kiszoną, pomidory, seler i ogórki. Możesz swój koktajl doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki czy innymi świeżymi przyprawami.
Warzywa cebulowe
Czosnek, cebula zwyczajna i czerwona doskonale wzmacniają układ odpornościowy, mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, świetnie oczyszczają organizm. Warto spożywać je surowe nawet codziennie: posmaruj czosnkiem pełnoziarnistego tosta, posiekanym czosnkiem dopraw sos do sałatki, cebulę zwyczajną lub czerwoną pokrój w plasterki do sałatki. Jeśli masz wrażliwy żołądek, który nie znosi surowej cebuli, ugotuj zupę cebulową. To dobre wyjście również wtedy, kiedy zamiast sałatki masz ochotę na coś gorącego.
Warzywa korzeniowe: seler, burak, rzodkiew
Warzywa korzeniowe są niezwykle bogate w wartościowe sole mineralne, akurat te, których potrzebuje Twój organizm po długich zimowych miesiącach. Seler jest moczopędny, burak jest bogatym źródłem żelaza, rzodkiewka wzmacnia nerki i pęcherz moczowy. Sałatka z tych drobno startych warzyw, skropiona olejem z oliwek i doprawiona bazylią, to naprawdę smaczna potrawa!
Radzę Ci, żebyś podczas kuracji oczyszczającej unikał/a alkoholu, kawy, słodyczy, przyjmował/a jak najwięcej płynów (wody i herbatek ziołowych i dużo spał/a. Dzięki takiej diecie zregenerujesz nie tylko swój organizm, ale także i duszę!
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!