Pikantna wiosna: najlepsze przepisy na dietetyczne zupy
pikantna wiosna: najlepsze przepisy na dietetyczne zupy

Pikantna wiosna: najlepsze przepisy na dietetyczne zupy



Nadeszła wiosna, a wraz z nią kawalkada smaków świeżych składników. W tym okresie powodzeniem cieszą się świeże, sezonowe zupy! Wypróbuj najsmaczniejsze przepisy!


Jest wiosna, kwitną kwiaty, przyroda budzi się do życia. Jest to jedna z moich ulubionych pór roku, bowiem w tym czasie na rynku znajdziemy większą ilość świeżych warzyw. Pogoda też jest ładna, tak więc co może być przyjemniejsze od świeżej zupy! Możesz wzbogacić ją dmuchanym ryżem lub po prostu zjeść ją tylko z chlebem lub bułką. Wypróbuj je na gorąco i na zimno!

Zupa grzybowa z czosnkiem:

Składniki:
  • 4 łyżki stołowe oliwy
  • 1 główka cebuli
  • 2 ząbki czosnku (obranego, drobno pokrojonego)
  • 1 jabłko (obrane, drobno pokrojone)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 4 gałązki tymianku
  • 3 gałązki kopru
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 250 g grzybów (pokrojonych)
  • 1/2 filiżanki mleka migdałowego
  • sól, pieprz do smaku

Podgrzej w garnku oliwę z oliwek, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Przykryj garnek, od czasu do czasu zamieszaj. Jeśli produkty są miękkie i zaczynają brązowieć, wtedy dołóż jabłko, tymianek i połowę pietruszki (zielone przyprawy warto związać, aby można je było razem wyjąć z zupy) i podlej wywarem z warzyw, a następnie zagotuj. Wyjmij zioła, blenderem zmiksuj na papkę. Dodaj musztardę i gałązki koperku, sól, pieprz do smaku i gotuj dalej na małym ogniu. Zrumień na patelni grzyby, dodaj do zupy i podlej mlekiem migdałowym. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Pozostałą pietruszką udekoruj i podawaj z zarumienionymi kawałkami bułki.

Wiosenna zupa warzywna

Składniki:
  • 1 średnia kalarepka
  • 3 duże marchwie
  • 2 litry wywaru z warzyw
  • 2 duże pietruszki
  • 300 g zielonego groszku
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 średniej wielkości seler
  • 1 mniejszy kalafior
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Podgrzej w garnku oliwę, a następnie dodaj również pokrojoną w kostkę cebulę.

Gdy cebula się zeszkli, dodaj pozostałe warzywa – z wyjątkiem pietruszki – dopraw solą i pieprzem, trochę je podduś, a następnie zalej wywarem z warzyw i gotuj, aż będą miękkie. Uważaj, aby warzywa się nie rozgotowały! Na kilka minut przed zdjęciem z gazu, dodaj również pietruszkę.

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej