Pesto to prawdziwy włoski skarb, król śródziemnomorskiej kuchni. Ma boski smak i pozwala w kilka minut przygotować pełnowartościową kolację. Oto przepis na najsmaczniejsze domowe pesto!
Czy wiesz, że nazwa pesto pochodzi od włoskiego czasownika oznaczającego miażdżenie, zgniatanie składników? Dziś sos pesto jest wręcz synonimem włoskiej kuchni. Jeśli Ty też lubisz śródziemnomorskie smaki, wiedz, że przygotowanie tej pysznej potrawy jest naprawdę bardzo proste. Zamiast dostępnych w sklepach gotowych słoiczków radzę Ci przygotować pesto domowym sposobem, ponieważ można je długo przechowywać w lodówce i jeśli zrobisz większą porcję, to możesz je mieć zawsze pod ręką. Co więcej, skomponowane własnoręcznie pesto smakuje dużo lepiej, niż kupne!
A oto przepis na pesto:
Opisuję pesto genueńskie, bo to one jest najpopularniejsze. Zawiera siedem składników: bazylię, czosnek, parmezan, orzeszki piniowe, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Jest to najbardziej popularna odmiana pesto. Najlepiej ją przygotować w moździerzu: zbierz 2-3 garście świeżych liści bazylii, umyj i osusz, następnie wraz z solą i ok. 6 ząbkami czosnku utrzyj w moździerzu na gładką masę. Powoli dodawaj do masy 1-2 dl oliwy i 100 g świeżo startego parmezanu, na koniec dodaj pieprz i dobrze wymieszaj.
Naturalnie możesz zrobić pesto także z innych składników: z papryki i suszonych pomidorów, natki pietruszki i rukoli, a nawet z mięty i pistacji.
Włosi twierdzą, że tajemnica dobrego pesto kryje się w tym, że bazylia nie może mieć kontaktu z metalem, a więc nawet z nożem, ponieważ od tego nabiera gorzkiego smaku. Zadbaj też o to, żeby wszystkie surowce były świeże i w jak najwyższym gatunku.
A teraz przedstawię Ci przepis na naprawdę pyszne pesto, które możesz przygotować w każdej chwili, świetne nadaje się również do poczęstowania gości! Do popicia przygotuj domową lemoniadę!
Makaron penne z pesto
Składniki
450 g makaronu tagliatelle lub penne
120 g świeżych liści bazylii
30 g orzeszków piniowych
50 g świeżo startego parmezanu
2 ząbki czosnku
125 ml oliwy
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Włóż do moździerza czosnek, orzeszki piniowe, sól i bazylię, następnie rozetrzyj je tłuczkiem na miazgę. Przełóż do salaterki, dodaj oliwę i parmezan, następnie mieszaj, aż otrzymasz gęsty, kremowy sos.
Do wrzącej w dużym garnku, posolonej wody wrzuć makaron. Gotuj przez 8-10 minut licząc od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, ale uważaj, żeby się nie rozgotował. Po odcedzeniu wrzuć makaron z powrotem do naczynia i wymieszaj z połową pesto. Nakładaj na podgrzane uprzednio talerze, na wierzchu umieść resztę pesto. Przystrój świeżą bazylią i podawaj natychmiast!
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!