Tak jak w przypadku win, tak i w przypadku mydeł nie jest obojętne, skąd pochodzą składniki.
Oliwa i wawrzyn
Kult mydeł roślinnych rozpoczął swoją drogę podboju świata z syryjskiego Aleppo. Gotowane z oliwy z oliwek wzbogacane olejem z wawrzynu, na świeżo zielone, w stanie gotowym natomiast złoto-brązowe mydła wg niektórych notatek używała już Kleopatra. Na prawdę znane stały się dopiero po tym jak w XI wieku powracający z wojen krzyżowych rycerze pokazali je Europejczykom, którzy po zniknięciu kultu kąpieli z okresu rzymskiego nie przejmowali się zbytnio higieną osobistą. Myli się brzydko pachnącymi, popielatymi jak popiół mydłami pochodzenia zwierzęcego.
Mydła wielkości kamieni z brązową korą opieczętowane arabskim pismem dzięki bliskowschodnim kupcom stały się produktem luksusowym, poszukiwanym na całym świecie. Zupełnie do niedawna rodziny żyjące przez stulecia ze sporządzania mydła gotowali go w okrągłych, ogromnych kadziach. Jednak z powodu syryjskiej wojny domowej, która rozpoczęła się pięć lat temu oni również byli zmuszeni do opuszczenia swoich domostw i prastarych warsztatów. Wg doniesień medialnych kilku z nich osiadło w Libanie, tam kontynuują swoje rzemiosło, natomiast nie wykorzystują już surowców zebranych w okolicy Aleppo i istnieje obawa, że starodawne mydło nigdy więcej nie będzie takie, jakim było przez tysiąclecia wcześniej.
Mydło z wodą morską
Wyjątkowość mydła marsylskiego, którego historia sięga tysiącleci to to, że oprócz oliwy z oliwek sporządzane jest z wodą morską z miasta portowego na południu Francji. Nazwę marki zastrzegł w 1688 roku nie kto inny jak Król Słońca, Ludwik XIV. Różne warsztaty rodzinne oprócz oliwy z oliwek sporządzają do dnia dzisiejszego mydło z otrębami, z suszonym miąższem z kokosu. W ogromnym 8-tonowym kotle przez kilka dni rozgrzewany jest olej, woda morska, zasada i popiół. Cały proces przygotowywania mydła może trwać nawet przez miesiąc, a następnie wg starego zwyczaju mydło krojone jest na 5-40 kg bloki. Dzisiaj przeważnie w sklepach manufaktur mydło marsylskie sporządzane ręcznie sprzedawane jest w 300 gramowych kawałkach.
Najidealniejszy preparat do pielęgnacji skóry z jednym składnikiem
Hiszpańską „siostrą” mydła Aleppo jest mydło w bloku w białawym kolorze składające się z jednego składnika, sporządzone wyłącznie z oliwy z oliwek, czyli przodek mydła Manna Extra z oliwy z oliwek. Mydło kastylijskie zwane również Królową mydeł otrzymało nazwę od hiszpańskiej prowincji, w której po raz pierwszy zaczęto gotować mydło z miejscowej oliwy z oliwek. Szczególnie delikatne mydło sporządzone wyłącznie z hiszpańskiej oliwy z oliwek stało się szybko popularne na całym kontynencie, bowiem dzięki dużej zawartości witaminy może być stosowany nawet do najbardziej wrażliwej skóry z łuszczycą i trądzikiem.
Uważam, że do dzisiaj nie stworzono bardziej idealnego kosmetyku do pielęgnacji suchej i problematycznej skóry z częstą wysypką.
Czy Ty też już go próbowałeś?
( Zdjęcie: Wikipedia - Bernard Gagnon)
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!