Co przychodzi Ci do głowy, gdy pomyślisz o szparagach? Świeże, zielone (lub białe)? Zdrowe?
Cóż, w gruncie rzeczy wszystko jest prawdą, a nawet o wiele więcej pozytywnych właściwości można powiedzieć o tej roślinie, która należy do rodziny drzew lilii. W niektórych krajach jest również popularnie nazywana „zajęczy chłodek. Dlaczego? Latem roślina może czasem mieć 1,5 metra wysokości, dzięki czemu małe zwierzęta mogą ukrywać się w cieniu przed gorącymi promieniami słońca.Po drugie, nawet w starożytnej Grecji wykorzystywali tę roślinę, które w swoim języku nazywali „asparagos ”, co w tłumaczeniu oznacza młode pędy. Jednak w tym czasie jeszcze nie znali tego pysznego smaku, ale efekty lecznicze tak, wykorzystywali najczęściej w przypadku bólu zęba, jako obkład do ukąszeń pszczół, ale znane były również właściwości moczopędne szparagów.
Jak szparagi wpływają na organizm?
- Witaminy A, B1, B2, C i E.
- cenny kwas foliowy
- aminokwasy
- wapń
- żelazo
- sód
- potas
- pierwiastki śladowe
- chlorofil
Także już nas nie zaskoczy, ile korzystnych właściwości mają nie tylko dla zdrowia, ale także dla urody.
Zobaczmy, które są:
- działanie moczopędne usuwające kamienie nerkowe
- pozytywny wpływ na układ krążenia
- efekty detoksykacji
- chroni błonę śluzową i komórki
- pomaga w metabolizmie i zaopatrzeniu komórek w energię
- pozytywnie wpływa na wzrok
- dzięki zawartości cynku wzmacnia tkankę łączną i ściany naczyń krwionośnych
- zawartość kwasu foliowego jest doskonała dla kobiet w ciąży
- zalecane w przypadku zmęczenia i zaburzeń koncentracji
- dzięki zawartości witaminy E wspomaga odporność, zapobiega pojawianiu się zmarszczek
- skuteczny jako środek przeczyszczający
- doskonała roślina podczas diety, ponieważ przyspiesza metabolizm
Bardzo dobrą wiadomością dla osób na diecie jest to, że 93-95% rośliny to woda, a czyli ma bardzo mało kalorii, więc 100 gramów szparagów zawiera tylko około 20 kalorii. Ma niską zawartość cukru (około 2 gramów węglowodanów razem).
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!