
Wszystko o glutenie!
Wiele osób uważa to za modną dietę, a w rzeczywistości każdy setny człowiek jest uczulony na gluten, ale wiemy również o takich osobach, które usuwają ze swojej diety pszenicę, aby zlikwidować pewne nieprzyjemne objawy i aby stać się bardziej rześkim i energicznym!
Jeszcze dziesięć lat temu było to nieznane pojęcie, obecnie słyszeli o uczuleniu na gluten również Ci, którzy nie cierpią na tą chorobę. Spójrzmy, co kryje się pod tym pojęciem?
Gluten jest jednym ze składników białek zawartych w zbożach, który rozkłada się na dwie podgrupy po pięćdziesiąt procent: na gluteninę i gliadynę. Uczulenie na mąkę lub uczulenie na gluten – w języku medycznym celiakia – oznacza nadpobudliwość na jeden ze składników pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia, na białko gliadyny.
Nie przez przypadek nazywają go podstępnym niszczycielem, bowiem gluten niszczy organizm bez bólu, prawie niezauważalnie. Może powodować to poważne uszkodzenie błony śluzowej jelita cienkiego, a ponieważ kosmki jelitowe zapewniające wchłanianie substancji odżywczych znajdują się na tym odcinku układu jelitowego, spożywane pożywienie nie może być odpowiednio wykorzystane.
Sprawdziłam również objawy, których jest bardzo dużo i faktycznie często nie łatwo jest je zauważyć. Jeśli masz nawracające zakażenia i jedna choroba następuje po drugiej, wtedy warto się zastanowić co jest tego powodem. Tak samo wtedy, jeśli regularnie masz wzdęcia, ewentualnie walczysz z wypadaniem włosów lub masz zaburzenia koncentracji. Jest ważna sprawa, o której trzeba wiedzieć: nim zaczniesz się odżywiać bez glutenu, zbadaj się, ponieważ jeśli zrobisz to w czasie diety, wyniki nie będą zgodne z rzeczywistością i nigdy się nie dowiesz, czy faktycznie jesteś uczulony/a na mąkę.
Tyle złych wiadomości, ponieważ dieta bezglutenowa związana jest z wieloma korzyściami! Przestrzegając diety można prowadzić zdrowe życie bez objawów, a co więcej zdrowiej niż inni, bowiem poprzez usunięcie glutenu otrzymasz podstawy tej diety, która wielu osobom pomaga w idealnej przemianie materii i w rozpoczęciu odchudzania! Nie bądź zaskoczony/a, jeśli bez zbóż będziesz mieć znacznie więcej energii, będziesz czuć się lepiej i bardziej rześko!
Czy jesteś ciekawy/a z czego składa się dieta? Musisz omijać z daleka biały chleb, pieczywo, musli, produkty panierowane, warzywa z mąką, zagęszczane mąką zupy lub wszystkie takie napoje alkoholowe, które sporządzone zostały w wyniku fermentacji pszenicy. Co można w takim razie jeść, jeśli tych produktów nie? Ogromną ilość warzyw i owoców, kukurydzę, ryż oraz takie zboża bez glutenu jak gryka i proso. Ich zaletą jest to, że posiadają małą ilość kalorii i duże wartości odżywcze.
Oczywiście nie trzeba rezygnować również z deserów. Wypróbuj ten smaczny przepis!
Kakaowy ślimak bez glutenu
Składniki:
1 opakowanie 250 g ciasta francuskiego bez glutenu
słodzik do smaku (1 łyżka cukru brzozowego lub 1 kropla Stevia)
6 łyżek holenderskiego kakao
olej spożywczy do smarowania
Przygotowanie:
Kakao wymieszać ze słodzikiem.
Rozwinąć ciasto francuskie, cienko posmarować olejem.
Posypać równomiernie kakaową mieszanką.
Zwinąć, pociąć, położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować cienko olejem.
Piec w temperaturze 180 °C, przez około 15-25 minut.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!