Czy lubisz też zaskakiwać swoich bliskich czymś smacznym?
Często szukam w internecie najlepszych przepisów. Teraz podzielę się z Tobą z jednym z moich ulubionych.
Włoskie jedzenie w wersji wegańskiej jest świetne!
Naprawdę lubię lasagne. Danie jest smaczniejsze, jeśli jest przygotowane w wersji wegańskiej. Jest łatwe do przygotowania i na pewno nasyci. Ten przepis jest dla pięciu osób.
Zwykle kupuję składniki na rynku i zawsze staram się wybrać sprzedawcę, który sam uprawia warzywa. W ten sposób mogę spożywać i zaoferować najbezpieczniejsze jedzenie moim bliskim.
Składniki:
- 1 bakłażan
- około pół kilograma grzybów
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku (oczywiście, jeśli nie chcesz intensywnego smaku, możesz zmniejszyć tę ilość)
- 650 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- 2 garści szpinaku
- 3 łyżki zielonego pesto
- 12 szt. plastrów lasagne
- 80 gramów wegańskiego sera
- 2 łyżeczki oleju
- sól i pieprz do smaku
Do przygotowania sosu beszamelowego potrzebujemy:
- 3 łyżki roztopionej margaryny
- 65 gramów mąki
- 3 i pół szklanki mleka sojowego
- 2 łyżki drożdży piwnych
- szczypta zmiażdżonych orzechów sosny
Jak przygotować lasagne:
- Najpierw włącz piekarnik i nastaw na 200 stopni.
- Warzywa dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni i wrzuć pokrojone w kostkę warzywa.
- Duś około 10 minut, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek i duś przez kolejne 5 minut.
- Wymieszaj pesto, ocet balsamiczny, sól, czarny pieprz i cukier i gotuj całość na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
- Gdy większość wody wyparuje, odłóż garnek z ognia na bok.
- Aby przygotować sos beszamelowy, roztop margarynę na patelni, a następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj na maśle. Uważaj, aby nie powstały grudki.
- Dodaj mleko sojowe, dozuj stopniowo w filiżankach i gotuj przez 10 minut, ciągle mieszając. Gdy pomimo tego pozostaną grudki, wymieszaj sos do uzyskania gładkości.
- Dodaj drożdże piwne i mieszaj całość, aż uzyskasz kremową konsystencję. Jeśli sos jest bardzo gęsty, rozcieńczyć go odrobiną mleka sojowego. Lasagne zazwyczaj przygotowuję w żaroodpornym, kwadratowym szklanym pojemniku, ale nadaje się również blacha.
- Należy wlać około jednej trzeciej warzyw z sosem na dno miski. Rozłóż na nim jedną warstwę plastrów lasagne, aby umieścić je w rzędzie obok siebie i dokładnie przykryj sosem.
- Potem kolejną porcję warzyw, posyp odrobiną szpinaku, a następnie wlej sos beszamelowy i rozłóż kolejną warstwę plastrów lasagne.
- Następnie polej sosem pesto i przykryj kolejną warstwą lasagne, warstwą szpinaku i jedną trzecią sosu beszamelowego.
- Pozostałymi plastrami lasagne przykrywamy całość, polewamy resztą sosu beszamelowego, a następnie dokładnie posypujemy wegańskim serem.
Przykryte pokrywką należy piec ok. 30 minut, a następnie odłóż pokrywkę i piecz przez kolejne 20 minut. Ser na górze będzie pięknie złotobrązowy.
Zanim lasagne się upiecze, Ty możesz wziąć szybki prysznic i umyć włosy. Warzywa są nie tylko dobre do jedzenia. Wypróbuj Naturalny balsam do włosów opracowany specjalnie do włosów farbowanych z olejkiem z nasion brokułów, który - jak udowodniono - sprawia, że włosy są bardziej miękkie, lśniące i jedwabiste, a ich kolor nie będzie zmieniony, jak podczas farbowania. Jego zapach jest fantastyczny, ponieważ geranium i grejpfrut są nieodparte. :-)
Życzę smacznego i przyjemnych zabiegów kosmetycznych!
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!