Muszę Ci powiedzieć, że po prostu uwielbiam ten korzeń warzywa o niezbyt szczególnym wyglądzie, ale za możliwy do różnorodnego wykorzystania, który obecnie można już prawie wszędzie dostać. Pochodzi on z Dalekiego Wschodu, Marco Polo przywiózł do Europy informacje o nim z Indii i Azji Południowo-Wschodniej.
Jego dobroczynne działanie znane jest już od tysięcy lat i jako zwykłe zioło ze względu na swój orzeźwiający i charakterystyczny aromat jest przetwarzany w różnej formie. Sporządzane jest z niego piwo imbirowe (bezalkoholowe), likier, słodkie ciasteczka, jest również lubianym ziołem dodawanym do herbatników, ale można go również używać na wiele sposobów przy przygotowywaniu zup i dań mięsnych.
Obok olejku eterycznego o mocnym aromacie również wspaniałym surowcem kosmetycznym jest suszony, sproszkowany imbir, który można spotkać w dwóch mydłach Manny.
Do mydła Twoja Manna 2017 i mydła imbirowego z kozim mlekiem dodajemy również jego szczyptę, aby dzięki olejkowi eterycznemu oczarowywał, natomiast drobne ziarenka masowały delikatnie Twoją skórę.
Na co jest dobry imbir?
- złe samopoczucie, zmęczenie, poprawę koncentracji
- przeziębienie, w czasie grypy, przy zatkanym nosie, na kaszel
- jeśli stale marzniesz i masz zimne kończyny
- przy niestrawnościach i nudnościach
- w celu poprawy trawienia i apetytu
- do przygotowywania balsamów na dolegliwości stawów
- na bóle menstruacyjne
- dla cukrzyków
- w celu zmniejszenia wysokiego ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu
- wg tradycyjnej medycyny chińskiej imbir należy do potraw o działaniu rozgrzewającym, w wielu miejscach jest używany jako afrodyzjak, ponieważ podniecając wewnętrzny ogień ciała zwiększa namiętność.
W herbacie: obrać imbir, pokroić na plasterki i zalać gorącą wodą, pozostawić do wystygnięcia, a następnie posłodzić wg uznania.
Jako napój orzeźwiający: możesz wykorzystać sok z obranego, startego imbiru przetartego przez sito z małymi oczkami. Tworzy doskonałą parę z owocami cytrusowymi, miętą i liśćmi bazylii.
Do przygotowania orientalnej zapiekanki: obrany i drobno pocięty imbir przypiec wraz z chili, czosnkiem i i proponowanymi w przepisach ziołami, na pewno rozgrzewa i oczyszcza drogi oddechowe!
Do przygotowania ciastek, herbatników najczęściej używany jest suszony, sproszkowany imbir, nawet nie można sobie wyobrazić nic doskonalszego niż smaczne imbirowe ciasteczka.
Sam w sobie: być może kilka kawałków kandyzowanego imbiru lub przygotowana z nim czekolada będzie Twoim dobrym towarzyszem podróży, jeśli masz skłonności do nudności w czasie podróży.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!