Czy wiesz, że wątroba to jedyny organ w naszym organizmie, który jest jednocześnie narządem i gruczołem? Spełnia bardzo ważne funkcje, warto więc na nią uważać.
Wątroba to fantastyczny organ, spełniający niezwykle wiele funkcji naraz: poza wydalaniem nagromadzonych w organizmie toksyn, reguluje produkcję krwi, wspomaga działanie systemu odpornościowego, a nawet magazynuje witaminy. Nie zdajesz sobie nawet sprawy, jak bardzo obciążamy wątrobę we współczesnym zabieganym świecie: z powodu naszych złych nawyków żywieniowych wątroba musi być przeciążona ciągłym oczyszczaniem, tłuste potrawy dodają jej pracy, a również poprzez nadmierne picie alkoholu też zmuszamy ją do aktywności.
Jeśli borykasz się z chronicznym bólem głowy, problemami skórnymi lub zaburzeniami trawienia, to być może przyczyną jest przeciążenie wątroby. Naturalnie nie trzeba od razu myśleć o najgorszym, tylko jak jej pomóc? Zreformuj swoją dietę tak, żeby zawierała więcej przyjaznych wątrobie artykułów. Zaprezentuję Ci najlepsze sposoby na to, jak najskuteczniej wspomóc organizm, stymulując pracę komórek wątrobowych i przyczyniając się do ich odnowy!
Zielona herbata
Zielona herbata ma silne działanie odtruwające, pomaga również w spalaniu tłuszczu. Zawiera substancje zwane katechinami, które skutecznie przyspieszają proces przemiany materii i zapobiegają gromadzeniu się w wątrobie tłuszczu. Chroni wątrobę nawet przed szkodliwym wpływem alkoholu.
Awokado
Jeśli spożywasz awokado razem z artykułami spożywczymi, które są bogate w beta-karoten, wówczas wspomaga przyswajanie przez wątrobę prowitaminy A, a dzięki temu stymuluje produkcję tej witaminy. Obecny w awokado glutation doskonale służy oczyszczeniu wątroby z toksyn, pomaga więc zachować jej prawidłową funkcję.
Kurkuma
Dzięki wysokiej zawartości kurkuminy przyprawa ta charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym, co jest pożyteczne również dla wątroby. Wspiera też regenerację komórek wątrobowych.
Grejpfrut
Grejpfrut to obfite źródło witamin i soli mineralnych, jak również błonnika pokarmowego i pektyny: wszystkie te substancje odgrywają ważną rolę we wzmacnianiu wątroby. W grapefruicie znajduje się też glutation, który przyczynia się do usuwania z organizmu metali ciężkich.
Orzechy
Zawierają duże ilości aminokwasu zwanego L-argininą, który przyczynia się do usuwania amoniaku z wątroby. Orzechy są również bogatym źródłem glutationu i kwasów tłuszczowych omega-3, które stymulują naturalne procesy oczyszczające wątroby.
Marchew
To wspaniałe warzywo zawiera beta-karoten, który organizm przetwarza na witaminę A. Ważne jednak, żebyś nie przesadzał/a ze spożyciem marchwi lub soku z marchewki, bo nadmiar beta-karotenu może wątrobie zaszkodzić.
Warzywa liściaste
Warzywa liściaste mają działanie podobne do marchwi: oczyszczają krew, pomagają usuwać karcynogeny, dzięki czemu wspomagają pracę i samooczyszczanie wątroby. W dodatku są niskokaloryczne.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!