Myśląc o cytrynie nie bierz pod uwagę tylko jej kwaśnego smaku: ten owoc wspomaga zdrowie Twojego organizmu na wiele sposobów, musisz tylko poznać wszystkie ukryte w nim możliwości!
Jak cytryna, to witamina C – tę jej cechę poznaliśmy już w szkole podstawowej, prawda jest jednak taka, że ten owoc potrafi dużo więcej. Począwszy od przyprawiania potraw, poprzez kosmetyki, aż do prac domowych – możesz go zastosować do bardzo wielu rzeczy. Pochodzi z Indii: stąd cytryna wyruszyła na podbój świata. Oczywiście mówię o świeżym owocu i o olejku eterycznym, pozyskiwanym z jego pestek, nie zaś o dostępnych w sklepach syntetycznych sokach cytrynowych.
Przedstawiam więc poszczególne zakresy zastosowania cytryny:
Uzupełnianie witamin
Musisz wiedzieć, że organizm człowieka nie jest zdolny ani do wytwarzania, ani do magazynowania witaminy C, która przecież jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek. Brak tej witaminy prowadzi do chorób. Dlatego, jeśli tylko możesz, dostarczaj swojemu organizmowi cytryny w jakiejś formie nawet kilka razy w tygodniu.
Oprócz witaminy C cytryna zawiera zresztą także witaminę A i B, które są bardzo ważne ze względu na zdrowie układu nerwowego oraz niezbędne w procesie regeneracji tkanek. Zawiera również znaczną ilość minerałów, między innymi potas, wapń, żelazo, fosfor i fruktozę.
Działanie przeciwwymiotne
Jeśli w czasie dłuższej podróży samochodem, autobusem lub samolotem męczą Cię mdłości, spróbuj pół godziny przed wyjazdem napić się wody z cytryną, a zobaczysz, że objawy osłabną i żołądek przestanie Ci dokuczać. Cytryna ma również działanie przeciwpasożytnicze, przeciwwzdęciowe i moczopędne. W dodatku sok z cytryny pobudza wydzielanie śliny i uśmierza pragnienie, ponieważ rozpuszcza i usuwa sole nieorganiczne.
Środek bakteriobójczy
Jest bardzo skutecznym środkiem bakteriobójczym: dodana do herbaty sprawdza się w przypadkach chorób układu oddechowego. Jej właściwości bakteriobójcze są również pomocne na dolegliwości żołądka. Radzę Ci popijać sok z cytryny w małej ilości wody bez cukru, ponieważ pod wpływem cukru cytryna traci większość swoich pozytywnych właściwości, cukier to przecież wylęgarnia bakterii.
Odkwasza organizm
Chociaż dziwnie to brzmi, jednak cytryna nie zakwasza, ale wręcz przeciwnie ma alkalizujący wpływ na organizm. Spożywając ten owoc możesz więc sporo zrobić w kierunku regulacji równowagi kwasowo-zasadowej swojego organizmu.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!