Zaczynasz dzień od kawy na szybko, obiad załatwiasz kanapką, a wieczorem jesz w fast foodzie? Podpowiem Ci, jak przy odrobinie uwagi możesz zrzucić sporo kilogramów.
Jeśli chcesz schudnąć, kardynalną kwestią jest prawidłowy dobór potraw: aktywność fizyczna też przyniesie lepsze efekty, jeśli wesprzesz swój organizm takimi potrawami, które pomogą Ci w odchudzaniu, a jednocześnie zapewnią dobre samopoczucie. Przedstawię Ci takie potrawy, które poza tym, że przyczynią się do uszczuplenia masy ciała, to jeszcze są smaczne i łatwo je wprowadzić do codziennego jadłospisu.
1. Surówki
Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego warzywa są podstawą prawie każdej diety. Spożywane razem z odpowiednią ilością płynów przyspieszają przemianę materii i stymulują procesy detoksykujące organizmu. Niemal wszystkie warzywa, spożywane na surowo albo duszone, przyczyniają się do zdrowego odchudzania, jedynie z ziemniakami musisz uważać, bo smażone w oleju lub w postaci pure są już tuczące. Jeśli dotychczas nie jadałe(a)ś zbyt dużo sałatek, spróbuj włączyć je do swojego jadłospisu stopniowo. Najpierw jako lekką kolację, potem zaś również na obiad. Staraj się wybierać zawsze sezonowe, świeże warzywa, bo ich wartość odżywcza jest dużo większa, niż warzyw mrożonych.
2. Grejpfrut
Panujący w medycynie ludowej pogląd, że grejpfrut sam w sobie ma właściwości lecznicze, nie jest przypadkowy. Działanie owocu polega z jednej strony na tym, że błonnik grejpfruta ma niezwykle silne właściwości absorbujące płyny, co sprawia, że pod wpływem płynów pęcznieje w żołądku, wywołując uczucie nasycenia. Z drugiej strony grejpfrut zdolny jest rozkładać tłuszcze, co może mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
3. Seler
Niezwykle zdrowa bulwa selera zawiera znikome ilości węglowodanów, w zamian za to mnóstwo pożytecznych witamin i substancji odżywczych. Bogactwo błonnika pokarmowego przyspieszy Twoją przemianę materii, a moczopędne działanie pomoże pozbyć się jej szkodliwych resztek. W dodatku zmniejsza apetyt. Wypróbuj seler na podwieczorek albo w postaci przękąski w pracy.
4. Czerwone owoce jagodowe
Czy słyszałe(a)ś już o diecie odchudzającej Halle Berry, która polega na spożywaniu dużej ilości czerwonych owoców jagodowych? Czerwone owoce jagodowe dostarczą Ci witamin, ponadto działają wzmacniająco na układ odpornościowy, wspomagają oczyszczanie jelit i upiększają skórę. Owoce jagodowe o jaskrawym kolorze są soczyste i kwaskowate, dzięki czemu gaszą pragnienie. Są również pełne substancji odżywczych. Podobnie do innych diet, przy tej też zaleca się spożywanie dziennie dwóch litrów wody niegazowanej lub herbatek ziołowych. Szczególnie polecane są czarne porzeczki, morwa i czarne jagody, dobre są również jeżyny. Maliny są wyjątkowe, ponieważ zawierają więcej błonnika niż pozostałe owoce jagodowe, mają więc pozytywny wpływ na trawienie i odchudzanie.
5. Ananas
Ananas to prawdziwy superowoc – mówię oczywiście o surowym ananasie, a nie o lepkiej od cukru konserwie. Owoc ten zawiera niezwykły enzym: bromelainę, która przyczynia się do trawienia białek i szybkiego spalania tłuszczu. Wywiera ponadto probiotyczny wpływ, wzmacnia odporność organizmu, stymuluje produkcję wielu komórek immunologicznych. Musisz pamiętać o jednym: pożyteczny enzym obecny jest wyłącznie w świeżych owocach: pod wpływem obróbki cieplnej ginie. Ananas ma jeszcze tę zaletę, że łagodzi łaknienie na słodycze, możesz więc obyć się bez dodatkowego źródła kalorii.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!