Przenikliwy zapach czosnku odstrasza wiele osób, chociaż jest to jedna z najpopularniejszych przypraw o licznych właściwościach prozdrowotnych. W dodatku bardzo smaczna. Podam kilka przykładów, jak i do czego warto spożywać czosnek!
Czosnek to znana od prawieków roślina lecznicza i przyprawa. Pierwsze notatki odnośnie zaleceń spożywania tej szczególnej rośliny w celu uniknięcia poszczególnych chorób pochodzą ze starożytności. Nic dziwnego, albowiem czosnek zawiera wiele cennych składników: znajduje się w nim ponad 25 substancji czynnych, jak na przykład enzymy, witaminy, sole mineralne i elementy śladowe. Ponadto czosnek ma działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe, a w razie przeziębienia pomaga przeczyścić drogi oddechowe. Regularne spożywanie czosnku wzmacnia układ odpornościowy organizmu, a medycyna ludowa przypisuje mu nawet działanie regulujące poziom cukru i poziom cholesterolu we krwi.
Jeśli nie lubisz jeść surowego czosnku ze względu na silny zapach lub pieczenie w żołądku, radzę Ci wypróbować go stopniowo: obierz mały ząbek czosnku, rozetrzyj na porannej grzance, a następnie jeszcze gorącą posmaruj wegańskim masłem i posyp wegańskim tartym serem. Zapach czosnku nie będzie wówczas tak intensywny, a i tak odczujesz na sobie pozytywne działanie czosnku. Smak czosnku najlepiej uwypuklają sosy, dlatego podzielę się z Tobą wyrafinowanym przepisem na sos do makaronu, który jest prosty w wykonaniu na co dzień, ale możesz nim nawet podejmować gości! Jedwabista śmietanka kokosowa, smaczne grzyby, pikantny czosnek i włoski makaron penne tworzą doskonałą kompozycję, która dostarczy rozkoszy Twojemu podniebieniu i zarazem wzmocni Twój organizm!
Penne z sosem czosnkowo-śmietanowo-grzybowym
Składniki:
60 dkg pieczarek
8 ząbków czosnku
1 dl śmietanki kokosowej
1 łyżka stołowa mąki tortowej lub ziemniaczanej
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz według gustu
4 łyżki stołowe oleju kokosowego
1,5 dl wody
250 g makaronu penne bez jajek
Sposób wykonania:
Zacznijmy od umycia i dokładnego obrania grzybów, następnie pokrój je na drobne kawałki. Czosnek również obierz starannie i przeciśnij przez praskę, potem podsmaż delikatnie na oleju. Jeśli nie mamy praski, przed podsmażeniem zmiażdżmy czosnek w moździerzu lub posiekajmy. Na podsmażony na złocisto czosnek wrzucamy drobno pokrojone grzyby, przepłukaną i posiekaną zieloną pietruszkę i wlewamy wodę. Nie przestraszmy się, jeśli wydaje się nam za mało wody, ponieważ grzyby w trakcie gotowania i tak puszczą sok. Dodajemy sól i pieprz, a kiedy po ok. 10 minutach sos zacznie gęstnieć, dodajemy mąkę i śmietankę kokosową. Jeśli zrobi się za gęsty, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy jeszcze 5-10 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron penne, uważając, żeby się nie rozgotował, zostawmy raczej „al dente“, jak lubią Włosi. Wymieszamy z aromatycznym sosem czosnkowo-śmietanowo-grzybowym i możemy podawać. Smaczne!
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!