Czy też używasz dużo cynamonu?

Czy też używasz dużo cynamonu?



11 argumentów za spożywaniem cynamonu…

Z czym kojarzy Ci się zapach cynamonu?

Śnieg, Wigilia, ciepła i miękka chałka…mogłabym kontynuować, prawda?

Brązowa przyprawa w zrolowanej formie jest prawdziwym delikatesem – jeżeli chcesz wiedzieć, na co jest dobry cynamon, czytaj dalej!

Czy wiesz, skąd pochodzi?

Dawno temu cynamon miał większą wartość niż złoto. Starożytni Egipcjanie stosowali go do balsamowania ciała i czarowania, w Europie był rekwizytem obrzędów religijnych, stosowano też jako przyprawę. 24 uncje cynamonu były więcej warte niż 24 karatów złota. Dziś oczywiście raczej oglądamy na sobie bransoletki ze złota, niż garść cynamonu w kuchni, ale warto wiedzieć, że ta na pierwszy rzut oka nic nieznacząca przyprawa, ma bardzo dobry wpływ na Twoje zdrowie.

Cynamon jest wewnętrzną korą cynamonowca należącego do rodziny wawrzynowatych. Jego miejsce pochodzenia to Sri Lanka, Indie i Birma, ale uprawiany jest również w innych miejscach.

Plantatorzy z Ceylonu zbierają większą część przyprawy podczas pory deszczowej. Obcinają pędy znajdujące się blisko ziemi, zeskrobują i pocierają je, żeby rozluźnić korę. Układają go w formę zwoju, tak, że kawałki kory wkładają w siebie, a całość wypełniają wiórkami drzewa, żeby zachowało swoją formę. Długo suszą, potem dalej toczą, pocierają i ponownie suszą. Jest z nim wiele pracy, ale opłaca się.

Do czego stosuje się cynamon?

Cynamon zawiera olejki eteryczne, których głównym składnikiem jest aldehyd cynamonowy. Olejek uzyskany dzięki destylacji, jest stosowany na wiele sposobów, np. w perfumach i innych kosmetykach, likierach, lekach, żywności i napojach.

11 argumentów za spożywaniem cynamonu...

  • Pół łyżeczki cynamonu potrafi obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL).
  • Może pomóc w przypadku cukrzycy typu 2, ponieważ obniża poziom cukru i wspomaga produkcję insuliny w organizmie.
  • Cynamon ma właściwości grzybobójcze. Candida nie może przeżyć w jej pobliżu.
  • Może obniżyć rozmnażania się komórek rakowych powodujących białaczkę i limfomę.
  • Posiada właściwości zapobiegania krzepnięcia krwi.
  • Mieszanka cynamonu z miodem może łagodzić bóle stawów.
  • Cynamon dodany do żywności hamuje rozmnożenie się bakterii, w ten sposób czas przydatności żywności się przedłuża.
  • Wdychanie jego zapachu wzmacnia funkcje kognitywne i poprawia pamięć.
  • Skutecznie walczy z bakteriami e-coli.
  • Jest skutecznym środkiem na bóle głowy, nawet migreny.
  • Pomaga w stabilizowaniu poziomu cukru, jest to przydatne przy odchudzaniu.

Ta pachnąca delicja jest naprawdę wszechstronna, prawda?

Bardzo łatwo moża pomylić najlepszej jakości cynamon cejloński z przyprawą o nazwie cassia, która też jest suszoną korą uzyskaną z pędów rośliny wawrzynowatej, która w dużej ilości jest trująca. Nazywana jest też cynamonem chińskim. Cynamon chiński stosuje się do gotowania, szczególnie do aromatyzowania likierów i czekolad. Chociaż chiński cynamon cassia i cynamon cejloński są blisko ze sobą spokrewnione, jednak można je odróżnić. Kora chińskiego cynamonu jest grubsza, ma bardziej charakterystyczny smak, a jej kolor jest bardziej szary, w odróżnieniu od jego wyższej jakości blizkiego krewnego.

Czy lubisz cynamon? Czy poznasz jakiś specjał z cynamonem, który lubisz przyrządzać w swojej kuchni? Podziel się z nami, tu na blogu!



Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej