
Faworyt mroźnych dni: imbir o tysiącu twarzy!
Najbardziej typową zimową przyprawą jest imbir, smaczniejszy niż myślisz.
Nieprzypadkowo mówi się, że imbir to cudowny środek na przeziębienie czy ból gardła. Spowodowane jest to przeciwzapalnym działaniem, jakie wywiera imbir. Oczywiście nie chodzi mi o imbir w proszku, dostępny w sklepach, chociaż jeśli pod ręką masz tylko taki, możesz użyć i tego.
Na szczęście świeży imbir można dziś już kupić w większości sklepów, a użycie tej przyprawy jest dziecinnie proste: zetrzyj kawałek wielkości palca, zagotuj z wodą, pozwól, żeby wywar trochę ostygnął, następnie dodaj odrobinę cytryny, słodziku i wypij jeszcze ciepły! Poczujesz wręcz, jak ten mocny napój przenika i rozgrzewa Twoje wnętrze, wspomagając w ten przeziębieniowy okres Twój układ odpornościowy i cały organizm.
Imbir jest również doskonałym towarzyszem w podróży. Jeśli miewasz mdłości podczas dłuższej jazdy autobusem, imbir jest świetnym środkiem zaradczym: niektóre badania potwierdzają, że łagodzi nudności i uspokaja żołądek.
W temperaturze pokojowej imbir szybko wysycha, dlatego warto trzymać go w lodówce, hermetycznie zamknięty w folii lub torebce papierowej.
Obok cynamonu imbir jest drugą przyprawą, która doskonale spala tłuszcze. Dzięki obecnym w nim pikantnym, ogrzewającym substancjom stymuluje trawienie i detoksykację organizmu, odgrywa więc sporą rolę również w odchudzaniu. Dobrze robi na przejedzenie: pomaga zlikwidować wzdęcia i aktywując termoreceptory w błonie śluzowej żołądka poprawia funkcjonowanie jelit.
Moim ulubionym sposobem przygotowania imbiru jest napar. A oto składniki naparu:
1 łyżka stołowa startego imbiru
5 dl wody
1 dl mleka kokosowego
1 tabletka słodziku
1 łyżka stołowa kurkumy
1 łyżeczka cynamonu w proszku
szczypta czarnego pieprzu
Zagotuj wodę, wymieszaj w niej imbir i kurkumę i zostaw pod przykryciem na 10 minut.
Dodaj cynamon i pieprz do słodziku i wlej do gorącego jeszcze naparu. Na koniec dolej letnie mleko kokosowe i popijaj małymi łyczkami. Prawdziwe orzeźwienie dla ciała i duszy!
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!