Potrawy, których nigdy nie powinno zabraknąć na Twoim stole
potrawy, których nigdy nie powinno zabraknąć na twoim stole

Potrawy, których nigdy nie powinno zabraknąć na Twoim stole



Potrawy, których nigdy nie powinno zabraknąć na Twoim stole, jeśli chcesz być w dobrej formie nawet zimą!


Niekoniecznie musisz przytyć w zimie parę kilogramów albo borykać się z przeziębieniami. Nauczę Cię jakie potrawy należy świadomie dobierać w zimowe miesiące, żeby dostarczyć sobie odpowiednią ilość energii i witamin!

Zdaję sobie sprawę, że zdrowe odżywianie zimą to prawdziwe wyzwanie, jest wtedy bowiem mało świeżych warzyw i owoców. Wystarczy jednak poświęcić tej kwestii trochę uwagi, a uda Ci się wzmocnić swoją odporność i zredukować nieprzyjemności, związane z obecną porą roku. Mam dla Ciebie te artykuły spożywcze, potrawy ktore zapewnia ochronę zdrowia w okresie zimowym!

Wysyp warzyw

Tak naprawdę w świeże warzywa obfituje lato, nie zapomnij jednak, że zima też ma “swoje typowe jarzyny”: kalarepa, kalafior, ziemniaki, marchew, kapusta (biała, czerwona i włoska), pietruszka, dynia, buraki, rzodkiew japońska i czarna, szczypiorek, pory. Podczas magazynowania zawartość witamin w warzywach maleje, mimo to jednak spożycie odpowiedniej ilości tych warzyw zapewnia pożądaną dawkę witamin C, B1 i B2, niacyny, beta-karotenu, kwasu foliowego, potasu, sodu, magnezu, fosforu i wapnia. Możesz je przygotować na wiele sposobów: w sałatce, gotowane, smażone, duszone albo nawet faszerowane. Szczególnie polecam kapustę białą, czerwoną i kwaszoną ze względu na bogactwo witaminy C i błonnika pokarmowego: to prawdziwy ratunek dla Twojego organizmu.

Owoce południowe

Spośród egzotycznych owoców polecam grejpfruty, kiwi, mandarynki, pomarańcze i banany. Możesz spożywać je w postaci syropu, koktajli mlecznych lub bez mleka, sałatki owocowej, doskonały do picia jest też wyciśnięty po prostu świeży sok.

Suche rośliny strączkowe

Popularne zimowe warzywa to bogate w białko roślinne fasola, soczewica i groch. Poza białkiem zawierają one witaminę B1, B2, B6, C i E, kwas pantotenowy, kwas foliowy, karoten, potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo oraz mangan. Dlatego jedz bez umiaru: nie zapominaj, że rośliny strączkowe mają wysoką zawartość energii i węglowodanów.

Zimowe jabłka

Osobiście najbardziej lubię zimowe jabłka, gruszki i pigwę. W trakcie magazynowania owoce tracą zawartość witamin rozpuszczalnych w wodzie, dlatego warto spożywać codziennie zwiększoną ilość tych owoców. Najlepiej jeść na surowo, ale można też robić zupę, sosy, kompoty czy koktajle. Z pigwy możesz zrobić nawet dżem lub galaretkę. Dla mnie nie ma zimy również bez suszonych owoców: suszone morele albo śliwki to doskonałe źródło błonnika pokarmowego.

Do podgryzania: ziarna oleiste

Zamiast raczyć się czekoladą radzę Ci zawsze mieć pod ręką trochę ziaren roślin oleistych: orzechy, orzeszki laskowe, migdały i pistację, które bogate są w rozpuszczalne w wodzie witaminy B1 i B2. Są też cennym źródłem białka roślinnego i błonnika pokarmowego. Typowe dla nich sole mineralne to fosfor i magnez. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i węglowodanów, jednorazowo powinno się spożywać tylko parę sztuk. Możesz ich użyć do ciast, nadzienia oraz sałatek owocowych.

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej