Jak wykonać owocowe sushi?
jak wykonać owocowe sushi?

Jak wykonać owocowe sushi?



Jeśli tradycyjna sushi nie jest Twoim najlepszym przysmakiem, to owocowa wersja jest stworzona akurat dla Ciebie. Oryginalny, wegański deser bez mleka, bez mięsa, bez mąki, doskonała przekąska dla gości! Wygląda niezwykle apetycznie i rzeczywiście smakuje wybornie.

Przyznam się, że przygotowanie sushi przyciągało mnie zawsze, z tym, że zamiast surowej ryby i wodorostów wolałam wybrać coś słodkiego, owocowego, zdrowszego… No i nie było też bez znaczenia, żeby przepis nie był zbyt skomplikowany w wykonaniu. Sushi owocowe to jeden z bardziej kreatywnych wariantów. Zaczyna zdobywać popularność i otwiera całkiem nowe perspektywy przed tym tradycyjnym specjałem kuchni japońskiej. Oto więc bardzo fajny przepis, idealny na weekend. Sposób przygotowania wcale nie jest za trudny, a efekt mówi sam za siebie!

Składniki:
1,5 filiżanki ryżu do sushi (drobnoziarnistego)
2 filiżanki wody
3 łyżki stołowe cukru z kwiatów palmy kokosowej
1 szczypta soli
1 filiżanka mleka kokosowego lub pół filiżanki pasty kokosowej
miąższ 1 laski wanilii
½ świeżego ananasa
3 kiwi
1 mango
8 truskawek

Do zawijania sushi będzie Ci potrzebna bambusowa podkładka śniadaniowa i folia spożywcza.

Sposób przygotowania:
Na wstępie gotuj ryż przez 15 minut w posłodzonej wodzie z wanilią. Dodaj do niego pastę lub mleko kokosowe i nakryj przykrywką. Odstaw do ostygnięcia: przez ten czas ryż zestali się i wchłonie mleko kokosowe. Ważne, żeby wchłonął całe mleko, więc możesz zacząć od mniejszej ilości.

Następnie kolej na przygotowanie owoców: obierz ananas i pokrój na kawałki wielkości ok. 1 cm. Podobnie postąp z kiwi. Mango i truskawki pokrój w cienkie plasterki. Odsącz z owoców wilgoć przy pomocy ręcznika papierowego lub ściereczki. Kiedy to już gotowe, rozłóż bambusową podkładkę i przykryj folią spożywczą. Wyłóż na folię ok. 4-5 łyżek ryżu i wygładź tak, żeby otrzymać prostokąt o grubości 1 cm. Pośrodku ułóż poziomo pas z owoców, możesz ułożyć nawet 2 pasy. Teraz wystarczy zwinąć ciasno za pomocą folii i bambusa, wreszcie ostrym nożem pokroić w plasterki sushi grubości 1,5 cm. Możesz udekorować na wierzchu cienkimi plasterkami mango. Z pozostałego ryżu możesz formować plastry maki z kawałkami owoców na wierzchu.

Jeśli po spożyciu tego smacznego deseru masz ochotę jeszcze na egzotyczny nastrój, wypróbuj Wodę kwiatową Drzewo sandałowe, która delikatnym zapachem przeniesie Cię w czarujący świat orientalnych ogrodów!

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany! Zaloguj się

Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej