Najlepszym momentem na detoksykację jest zawsze zmiana pory roku, dzięki czemu w tym samym czasie doświadczysz zmian w przyrodzie i w swoim organizmie.
Liście drzew w jesieni zachwycają wszystkimi kolorami tęczy, a przed nadejściem zimy przyroda nas hojnie obdarza pełnymi zdrowia owocami i ziołami, które idealnie nadają się do przeprowadzenia kuracji detoksykującej domowym sposobem. Skąd będzie wiadomo, czy potrzebujesz detoksykacji?Jeśli często dokucza Ci uczucie pełności, a równocześnie odczuwasz zmęczenie i rozdrażnienie, to nadszedł czas na kurację oczyszczającą. Wystarczy, jeśli w ciągu paru dni zadbasz o kilka rzeczy, żeby następny tydzień rozpocząć z pełnią energii i zapału.
Podstawą diety jest ograniczenie spożywania ciężkich i pikantnych potraw. Podczas detoksykacji należy przyjmować dużą ilość płynów.
Na szczęście, oprócz wody do płynów zaliczają się również zupy, herbatki ziołowe i świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw. Nie należy przyjmować kofeiny, cukru i napojów gazowanych. Unikaj różnych sosów, dressingów i past. Zapomnij też o marynatach, chociażby dlatego, że jesienią są do dyspozycji ogromne ilości świeżych sezonowych owoców i warzyw. Są one tanie, a przede wszystkim świeże, możesz je sobie też wyhodować w ogródku.
Moje ulubione:
Z warzyw: najbardziej kapusta, buraki ćwikłowe i dynia. Kolejne warzywa odpowiednie do detoksykacji to: cykoria, ziemniaki, marchew, fenkuł, grzyby, por, chrzan, warzywa korzeniowe (rzepa, brukiew, pasternak, seler) oraz suszone rośliny strączkowe (różne odmiany fasoli, ciecierzyca, groch żółty).Z owoców: czerwone i niebieskie winogrona, czarne jagody, jeżyny, jabłka. Nie zapominaj też o figach, pigwach, śliwkach i gruszkach.
Orzechy, orzeszki, nasiona: Spożywaj codziennie garść jakichś orzechów lub nasion. Łuskane orzechy są tanie i ogólnie zdrowe, ale do detoksykacji najlepsze są orzechy brazylijskie i migdały. Z nasion – siemię lniane, pestki dyni i słonecznika oraz pistacje.
Podczas detoksykacji nie myśl tylko i wyłącznie o surowych potrawach – z jesiennych owoców i warzyw można przyrządzić fantastyczne napoje, jarzyny na gęsto i zupy.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!