Na półkach sklepów, znajduje się coraz więcej produktów bezglutenowych, nawet w piekarniach jest coraz więcej specjalnych wyrobów. Ostatnio częściej pojawiają się problemy bezpośrednio związane z niektórymi produktami żywnościowymi, składnikami, dodatkami. Coraz więcej osób zwraca się do specjalistów z rozmaitymi problemami trawiennymi, coraz częściej się okazuje, że zmiana diety może też pomóc osobom zmagającym się z uciążliwymi dolegliwościami skóry.
Udowodniono, że zarówno mleko jak i niektóre owoce powodują reakcję alergiczną lub inne (uczulenie na laktozę często związane jest z wysypkami pojawiającymi się na całej twarzy), jednak dużo mniej wiemy o produktach zbożowych.
Problemy związane z trawieniem glutenu, czyli białka pszenicy, żyta i prosa są rzadką chorobą autoimunologiczną. Mniej niż 1% ludzkości jest dotknięta tym uczuleniem, które często przez długie lata, czy nawet przez całe życie zostaje niezdiagnozowane. Jednym z objawów jest chroniczny niedobór żelaza, zmęczenie, złe samopoczucie, apatia, w niektórych przypadkach niedożywienie, osteoporoza, różne dolegliwości skóry (np. egzema, łuszczyca). Jeśli badania potwierdzą alergię wówczas osoby uczulone na gluten będą musiały stosować dietę bezglutenową przez całe życie.
Wiele osób nie rozumie, że skoro jest to tak rzadka przypadłość, dlaczego jest potrzebne, aby jedna za drugą otwierały się piekarnie bezglutenowe w wielkich miastach świata? Czy to jest jakaś nowa moda?
To prawda, że dieta bezglutenowa staje się ostatnio szczególnie modna, ale są też dwa inne powody, dla których – po dokładnych badaniach lekarskich – może pojawić się potrzeba wykluczenia żywności zawierającej gluten, lub wszystkich produktów zbożowych:
Alergia na pszenicę
Białka zbożowe (gluten jest tylko jednym z nich) należą do najczęstszych alergenów. U wielu osób mogą spowodować problemy trawienne w różnej mierze, w kilka godzin po posiłku: nudności, wymioty, biegunka, swędzenie w ustach czy gardle, wysypki.
Uczulenie na gluten nie związane z celiakią (NGCS)
Ten problem trudno zidentyfikować i zdiagnozować, ponieważ dużo rzadziej się pojawia, ale w porównaniu z groźniejszą celiakią, nie powoduje zmian w jelicie cienkim. Ten problem jest spowodowany przez trudność rozkładu któregoś składnika pszenicy. Wzdęcia, problemy układu pokarmowego, układu nerwowego i stawów, apatia, zmęczenie, bóle głowy, objawy depresji, skurcze i niewytłumaczalne bóle, mogą być również spowodowane przez problemy związane z niepłodnością.
Choć NGCS nie jest uczuleniem, jednak pojawia się częściej wśród osób, u których udowodniono uczulenie na jakąś żywność czy metal. W dodatku, więcej niż jedna trzecia osób uczulonych na laktozę, cierpiący na brak enzymów potrzebnych do strawienia mleka, ma również problem ze strawieniem produktów zbożowych.
WAŻNE: Jeżeli czujesz, że masz problemy z trawieniem produktów zbożowych, koniecznie zwróć się do lekarza, żeby jak najszybciej wykluczyć uczulenie na gluten.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!