Konfitura z cebuli? Ależ tak! Ten oryginalny dodatek doskonale komponuje się z różnymi potrawami i ma boski smak nawet posmarowany po prostu na tosta. Typowy przykład, jak można z najzwyklejszych surowców przygotować prawdziwy kulinarny smakołyk.
Słysząc to po raz pierwszy, pomysł, żeby zrobić konfiturę z cebuli, wiele osób może uznać za dziwny, ale efekt mówi sam za siebie. Wyrafinowany smak konfitury doda pikanterii Twoim ulubionym kanapkom, domowym hamburgerom, czy nawet zwykłym herbatnikom. Sprawdza się też jako dip do surowych warzyw. Poza tym, że zawiera mnóstwo witamin i substancji odżywczych, przygotowanie takiej konfitury jest nieskomplikowane i bardzo tanie, wszak wykonana jest ze zwykłej czerwonej cebuli.
A oto najlepszy przepis, dający gwarantowany efekt, w którym miesza się wiele smaków: słodki, słony, kwaśny i pikantny. Eksperymentuj śmiało z octem balsamicznym i cukrem, żeby znaleźć najdogodniejsze dla siebie proporcje: zepsuć na pewno nie zepsujesz.
A więc do dzieła!
Składniki:
5 główek czerwonej cebuli
15 dkg cukru brązowego lub 4 łyżki stołowe syropu z agawy
szczypta soli
1 mała łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
2 łodyżki rozmarynu
4 łyżki stołowe oliwy
1,5 dl wina czerwonego lub białego (niekoniecznie)
1 łyżka stołowa octu balsamicznego
pieprz mielony
sól
Sposób przygotowania:
Na początek obierz cebulę i drobno pokrój. W tym samym czasie na patelni zacznij rozgrzewać cukier z małą ilością wody. Ciągle mieszając zaczekaj, aż zrobi się złocistobrązowy, co oznacza, że cukier się skarmelizował. Kiedy to już gotowe, dodaj oliwę, dobrze wymieszaj i wyłóż na patelnię pokrojoną drobno cebulę. Lekko posól i duś pod przykryciem. Kiedy cebula się już zeszkli, przypraw mielonym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i dodaj też listek laurowy, które dodadzą potrawie pikantnego smaku. Następnie zalej wszystko winem i octem balsamicznym. Duś dalej pod przykryciem na małym ogniu. Często mieszaj, w razie potrzeby dodaj jeszcze wina, najważniejsze, żeby się dżem nie przypalił. Duś dotąd, aż cebula całkiem zmięknie, ważne też, żeby jej sok prawie całkiem wyparował. W międzyczasie skosztuj kilka razy, żeby kontrolować smak. Konfitura powinna mieć miękką, kremową konsystencję. Kiedy jest już gotowa, przełóż do wygotowanych uprzednio słoików, zakręć dobrze nakrętki i pozostaw w temperaturze pokojowej do wystygnięcia. Przydatność do spożycia zachowa przez dobrych parę tygodni.
Gotowanie konfitury to idealne zajęcie na przyjemnie leniuchowanie w jesienne dni. W dodatku udane konfitury z cebuli mogą być doskonałym prezentem: wystarczy przełożyć do słoiczka z klamrą, nakleić zgrabną etykietkę i własnoręcznie wykonany kulinarny upominek gotowy.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!