Miód to skarb natury do wszechstronnego użytku
W ajurwedzie miód nazywany jest nektarem życia. Ważne, żeby spożywać go na surowo, nigdy nie przegotowany. W naturalnej formie miód jest bogaty w sole mineralne, witaminy (ważne źródło witaminy B!), enzymy, aminokwasy i węglowodany.
Na temat miodu nigdy nie dość mówić. Jest tak bogaty w sole mineralne i witaminy, że nazywa się go wręcz nektarem życia. Miód należy spożywać na surowo, nigdy przegotowany czy poddany działaniu wysokich temperatur, albowiem w ten sposób dostarczamy swojemu organizmowi korzystnych enzymów, aminokwasów i węglowodanów, które podczas chłodniejszej pory roku zadbają o nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Na skutek wysokiej temperatury zaś cząsteczki miodu ulegają przekształceniu i mogą przylgnąć do błony śluzowej, co może prowadzić do zaburzeń.
Zasada, że miodu nie należy podgrzewać, obowiązuje także podczas słodzenia herbaty: ażeby posłodzić herbatę, dodajemy miód do napoju, kiedy ten jest jeszcze ciepły, ale nie gorący. Oczywiście nie należy zapominać, że miód to też cukier (owocowy i gronowy). Co prawda jest wysokokaloryczny, ale nie wywiera złego wpływu ani na wątrobę, ani na trzustkę i nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.
Znaleziska archeologiczne potwierdzają...
... że protoplaści pszczół pojawili się na Ziemi już 150 milionów lat temu, a historia pszczelarstwa sięga ok. 7 tysięcy lat wstecz.
Prawdziwe działanie lecznicze ma tylko autentyczny miód, który należy kupować u najlepszych producentów. Miodu nie mogą spożywać chorzy na cukrzycę, osoby z chorobami tarczycy oraz dzieci poniżej 1 roku życia.
Jak leczyć miodem?
Oparzenia
Rozsmaruj obficie miód na poparzonej powierzchni. Miód schłodzi i uspokoi podrażnioną skórę, przyspiesza zagojenie oparzenia bez blizn. W miodzie bakterie nie są w stanie przeżyć.
Bezsenność
Niepełna łyżka stołowa miodu rozmieszana w kubku ciepłego mleka czyni cuda, działa naprawdę uspokajająco.
Hiperaktywność
We wszystkich potrawach zastąp cukier miodem. Cukier rafinowany pobudza cały organizm, pozbawia układ nerwowy witamin i może spowodować nawet zaburzenia zachowania, nie posiadając przy tym żadnych wartości odżywczych.
Nocne moczenie się
Mała łyżeczka miodu przed snem pomaga w zatrzymaniu moczu, działa ponadto uśmierzająco na lęki.
Zatkany nos
Niepełną łyżkę stołową miodu rozpuść w małym rondelku wody i inhaluj pod ręcznikiem. Skutecznie udrażnia górne drogi oddechowe!
Wyczerpanie
Już w starożytności greccy sportowcy zażywali miód przed wyścigami, aby poprawić swoją wytrzymałość, a po wyścigach w celu regeneracji organizmu. Rozpuść miód w wodzie w proporcjach 1:4, wstaw napój do lodówki i popijaj po jednej łyżce.
Odżywka do włosów
Rozmieszaj miód z oliwą w proporcjach 1:1, wetrzyj we włosy i zawiń w ciepły ręcznik. Pozostaw na włosach przez przynajmniej dziesięć minut, następnie spłucz. Odżywka świetnie robi również na skórę głowy, a włosy staną się dzięki niej lśniące i elastyczne.
Zapalenie stawów
Rozmieszaj miód z octem jabłkowym w proporcjach 1:1, następnie rozcieńcz wodą do smaku. Spożywanie tej mikstury poprawia trawienie i wspomaga odchudzanie.
Ból gardła
Małą łyżeczkę miodu rozpuścić w ustach i przełykaj powoli. Łagodzi zapalenie gardła.
Stres
Rozpuszczony w wodzie miód ma działanie stabilizujące: kompensuje to, co na górze i to, co na dole. Rozpuść miód w wodzie w proporcji 1:4.
Środek konserwujący
Jeśli zamiast cukru użyjesz do wypieków miodu, dłużej zachowają świeżość. Żeby skompensować ilość miodu, zmniejsz zawartość płynów w przepisie o 1/5.
Osteoporoza
Na podstawie badań stwierdzono, że jedna mała łyżeczka miodu dziennie ułatwia wchłanianie wapnia, a więc zmniejsza ryzyko osteoporozy. Po ukończeniu 50 roku życia każdy powinien spożywać łyżeczkę miodu dziennie.
Migrena
Rozpuść łyżkę stołową miodu w pół szklanki ciepłej wody. Kiedy dopadnie Cię migrena, popijaj miksturę łyczkami, a jeśli zajdzie taka potrzeba, powtórz czynność po 20 minutach.
Zapalenie oczu
Rozpuść miód w ciepłej wodzie w proporcjach 1:1. Kiedy wystygnie, zrób sobie okłady na oczy.
Długowieczność
Ciekawostką jest to, że na całym świecie wśród pszczelarzy jest najmniejsza zachorowalność na raka i zapaleniowe choroby stawów. Ci zaś, którzy regularnie spożywają miód, żyją dłużej.
Wzmocnienie układu odpornościowego
Spożywanie dziennie 1-2 łyżeczek miodu wzmacnia układ odpornościowy
Miodowy syrop na kaszel
Rozmieszaj dokładnie 15 dag miodu, 5 dkg gliceryny i sok z 2 cytryn. Rozłóż do małych buteleczek i zamknij. Stosuj w razie potrzeby.
Upiększająca cerę, oczyszczająca i regenerująca maseczka na twarz
Zaaplikuj miód na twarz, rozprowadź i pozostaw na 15 minut, następnie spłucz letnią wodą. Maseczka spowoduje przepływ płynów w skórze, a więc przyciągnie do siebie znajdujące się w niej toksyny. Możesz zastosować ją również na innych częściach ciała, ale jednorazowo tylko na niewielkich powierzchniach, ponieważ odtruwanie przebiega bardzo intensywnie.
Przy najbliższej okazji będąc na targu i przechodząc obok stoiska z miodami, przypomnij sobie, jak wiele on ma zalet. Dobrze mieć w domu przynajmniej jeden słoiczek, wszak jest to prawdziwy, wszechstronny skarb. Należy jednak pamiętać, że miodu nie mogą spożywać chorzy na cukrzycę, osoby z chorobami tarczycy oraz dzieci poniżej 1 roku życia!
Na zdrowie!
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!