Wiele osób uważa, że nasiona oleiste to pożywienie dla wiewiórek. Jednakże w zimowych miesiącach nie ma zdrowszej potrawy, która byłaby lepszym źródłem witamin i mikroelementów. Nieważne, na jakiej diecie aktualnie jesteś, garść tych nasion zalecana jest dla każdego, ponieważ większość z nich ma niską zawartość węglowodanów i zawiera korzystne dla serca kwasy tłuszczowe Omega- 3 oraz witaminę E hamującą proces starzenia się.
Jeśli znudziło Ci się spożywanie ich osobno, możesz je dodawać do wypieków, a podprażone na suchej patelni doskonale pasują do niektórych zup, w kilka minut wyczarujesz z ich dodatkiem także pyszną sałatkę.
Które z nich są dobre?
Wybraliśmy dla Ciebie 7 ulubionych:
Migdały: wspomagają regulację poziomu cukru we krwi i kontrolę apetytu, zawierają upiększającą witaminę E oraz kwas linolowy, kilka rodzajów witamin z grupy B i spore ilości potasu, wapnia i magnezu.Orzechy włoskie: obfitują w kwasy tłuszczowe Omega-3. Te orzechy są zdrowe, ponieważ nie tylko zapobiegają powstawaniu miażdżycy, lecz także doskonale zwalczają stres.
Orzechy laskowe: pobudzają mózg i chronią serce. Charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C, żelaza, miedzi, wapnia i magnezu.
Kasztany: stanowią najlepsze źródło potasu. Te nasiona są bardzo pożywne - zawierają co prawda mniej kalorii niż pozostałe, stanowią natomiast doskonałe źródło błonnika wspomagającego procesy trawienne.
Pistacje: zapewniają wszystko, czego oczekuje się od nasion – oczyszczają naczynia krwionośne, chronią serce, zawierają spore ilości witamin i mikroelementów. Wspaniale smakują przyrządzone zarówno na słono, jak i na słodko.
Orzechy nerkowca: zawierają cynk wspomagający leczenie ran i pracę mózgu oraz mikroelementy wzmacniające odporność i naczynia krwionośne. Jedyną ich wadą jest to, że w porównaniu z innymi gatunkami zawierają najwięcej węglowodanów.
Orzechy pekan: są bogate w cenne antyoksydanty i mają korzystny wpływ na zdrowie.Spożywane regularnie pomagają zapobiegać powstawaniu niektórych rodzajów nowotworów oraz chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!