Oto, jak przyrządzić w domu dżem jabłkowy z cynamonem!
oto, jak przyrządzić w domu dżem jabłkowy z cynamonem!

Oto, jak przyrządzić w domu dżem jabłkowy z cynamonem!



Jednym z najsmaczniejszych owoców jesiennych jest jabłko, które w połączeniu z cynamonem oferuje wspaniałą kompozycję smakową. Z tego klasycznego przysmaku możesz wydobyć najwięcej przyrządzając dżem, w dodatku, jeśli będzie to wersja dietetyczna, możesz ją spożywać na śniadanie codziennie.

Smak i aromat cynamonowego dżemu jabłkowego przypomina nam dziecięce lata, kiedy w senne, jesienne popołudnia zajadaliśmy się nim, smarując biszkopty i popijając gorącą herbatę. Dżem jabłkowy to jeden z popularniejszych przetworów, poniewaz łatwo go przygotować. Smak dżemu pasuje do licznych ciast, chociaż równie dobrze można go spożywać jako osobny deser.

Poniższy przepis pozwoli Ci przechowywać w spiżarni 5-6 słoiczków smacznego dżemu. Jeśli przywiążesz słoiczek ładną wstążeczką, możesz ten smaczny cynamonowy dżem jabłkowy domowej roboty podarować komuś w prezencie.

Składniki:
5 kg jabłek
45 dag brązowego cukru trzcinowego, brzozowego lub dietetycznego cukru do przetworów
2 łyżki stołowe mielonego cynamonu
1 szczypta mielonych goździków
sok z 1,5 cytryny
7-8 kandyzowanych skórek pomarańczowych

Sposób wykonania:
Obierz jabłka i wytnij gniazda nasienne. Wytnij też zbrązowiałe, uszkodzone lub nadpsute miejsca, jeśli takie są. Jeśli chcesz, żeby dżem miał bardziej jednolitą konsystencję, pokrój miąższ jabłek w kostkę, a następnie zmiksuj z niewielką ilością wody, na końcu wciśnij do masy sok z cytryny. Możesz też zetrzeć jabłka na dużej tarce, chociaż wtedy dżem nie będzie taki kremowy, bo kawałeczki jabłka będą w nim wyczuwalne. Możesz też zmiksować tylko połowę jabłek, a drugą połowę zetrzeć: w ten sposób część dżemu będzie miała płynniejszą konsystencję, ale pozostaną też kawałeczki jabłek. Do jabłek z sokiem cytrynowym dodaj cukier, cynamon, goździki i kandyzowaną skórkę pomarańczową, następnie gotuj na wolnym ogniu przez ok. 40 minut do zgęstnienia, następnie wyłącz gaz i jeszcze gorący dżem przełóż do uprzednio wygotowanych słoiczków. Zamknij szczelnie metalowymi zakrętkami, zdezynfekowanymi uprzednio wrzącą wodą z octem, postaw do góry dnem i przechowuj pod pierzyną do ostygnięcia. Przechowywany w lodówce słoiczek nawet po otwarciu zachowuje przydatność do spożycia jeszcze przez kilka dni. Dobra wiadomość, że po zakończeniu gotowania dżemu jabłkowego przyjemny zapach będzie się unosił w mieszkaniu jeszcze przez długi czas, stwarzając nastrojowy klimat.

Cynamonowy dżem jabłkowy możesz wykorzystać na różne sposoby: idealnie nadaje się do smarowania chleba, przekładania biszkopta, jest nawet idealnym surowcem do kremów w pucharkach.

Zaprezentuję Ci smaczny, fantastycznie zdrowy krem wegański, którego przygotowanie zajmie Ci zaledwie parę minut, a będzie idealną potrawą do goszczenia Twoich znajomych.


Cynamonowo-jabłkowy wegański krem w pucharkach
Dwa dojrzałe awokado, 3 łyżki stołowe syropu z agawy, 6 łyżek stołowych wody i 4 łyżki stołowe ziaren kakao zmiksuj dokładnie, następnie wyłóż masę na dno pucharków (porcja wystarczy na ok. 3 pucharki). Jako drugą warstwę wyłóż na masę cynamonowy dżem jabłkowy na grubość 1 cm. Do trzeciej warstwy, wyłożonej na poprzednie, zmiksuj ze sobą 3 mniejsze jabłka, jednego banana i 2 łyżki stołowe soku z limonki. Wierzch posyp odrobiną cynamonu i rozkoszuj się tym pysznym i zdrowym wegańskim deserem!

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany! Zaloguj się

Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej