Zebraną lawendę, tę cudowną roślinę bogatą w olejki eteryczne, możesz wykorzystać nie tylko w celach dekoracyjnych lub aromatycznych, ale również żeby zrobić z niej orzeźwiający napój. Syrop lawendowy to esencja lata – wystarczy jeden łyk, żeby przeniósł Cię na lawendowe pola…
Syrop lawendowy to łyczek spokoju, odrobina relaksu od pełnej stresów gonitwy, kiedy świat trochę zwalnia, a Ty odprężasz się pod wpływem orzeźwiającego smaku syropu.
Dla mnie smak lawendy nierozłącznie kojarzy się z latem, a ponieważ podczas upału niczego innego nie pragniemy tak bardzo, jak zimnego napoju, więc wydaje się oczywiste, żeby tę fantastyczną roślinę leczniczą zamknąć w butelce w formie syropu. Jeśli przed przygotowaniem syropu powstrzymywała Cię dotychczas niechęć do spożywania skoncentrowanego cukru buraczanego oraz – jak sądzisz – żmudnej prcy, to poniższy przepis jest akurat dla Ciebie! Witam w świecie dietetycznych syropów lawendowych!
Napój lawendowy z erytrolem
Składniki:
- Trzy łyżki stołowe kwiatów lawendowych
- Dwie łyżki stołowe erytrolu
- Jedna łyżeczka kwasu askorbinowego (dostępny w aptekach lub drogeriach)
- zamykana butelka
- niegazowana woda mineralna
Przygotowanie:
Włóż kwiaty lawendy do butelki, wsyp na nie słodzik i kwas askorbinowy, zmieszaj i wlej do butelki 1,5 dl wody. Zamknij butelkę i dobrze potrząśnij. Im dłużej napój postoi w butelce, tym intensywniejszy będzie smak lawendy. Po kilku dniach „dojrzewania” przecedź napój i spożywaj od razu.
Domowy syrop lawendowy bez cukru
Składniki:
- 6 kubków cukru trzcinowego albo brzozowego
- 6 sok z 6 cytryn
- 2 kubki wody mineralnej lub przefiltrowanej
- 2 kubki kwiatów lawendy
Przygotowanie
Dodaj do wody cukier brzozowy i sok cytrynowy, następnie zagotuj. Kiedy cukier całkiem już się roztopił, wrzuć do środka kwiaty lawendy i zamknij ogień. Zostaw napar na parę godzin pod przykryciem, następnie zagotuj ponownie na parę sekund. Gorący syrop rozlej do butelek, przepłukanych uprzednio wrzątkiem, i pozostaw na parę dni pod przykryciem, żeby wystygły.
Wypróbuj powyższe przepisy i przygotuj te cudownie różowe napoje. Syrop lawendowy uczyni smakołyki – lody waniliowe, herbatniki czekoladowe, nawet kawę – jeszcze pyszniejszymi! Oczywiście najbardziej oczywistym napojem z lawendy jest lemoniada z lodem: cukier zastępujesz po prostu syropem z lawendy, zalewasz wodą sodową, wrzucasz lód i gotowe! Jeśli czekasz na gości, posyp napój suchymi płatkami lawendy!
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!