Poznaj smak lata: popijaj domowy syrop lawendowy bez cukru!
poznaj smak lata: popijaj domowy syrop lawendowy bez cukru!

Poznaj smak lata: popijaj domowy syrop lawendowy bez cukru!



Zebraną lawendę, tę cudowną roślinę bogatą w olejki eteryczne, możesz wykorzystać nie tylko w celach dekoracyjnych lub aromatycznych, ale również żeby zrobić z niej orzeźwiający napój. Syrop lawendowy to esencja lata – wystarczy jeden łyk, żeby przeniósł Cię na lawendowe pola…

Syrop lawendowy to łyczek spokoju, odrobina relaksu od pełnej stresów gonitwy, kiedy świat trochę zwalnia, a Ty odprężasz się pod wpływem orzeźwiającego smaku syropu.

Dla mnie smak lawendy nierozłącznie kojarzy się z latem, a ponieważ podczas upału niczego innego nie pragniemy tak bardzo, jak zimnego napoju, więc wydaje się oczywiste, żeby tę fantastyczną roślinę leczniczą zamknąć w butelce w formie syropu. Jeśli przed przygotowaniem syropu powstrzymywała Cię dotychczas niechęć do spożywania skoncentrowanego cukru buraczanego oraz – jak sądzisz – żmudnej prcy, to poniższy przepis jest akurat dla Ciebie! Witam w świecie dietetycznych syropów lawendowych!

Napój lawendowy z erytrolem

Składniki:

  • Trzy łyżki stołowe kwiatów lawendowych
  • Dwie łyżki stołowe erytrolu
  • Jedna łyżeczka kwasu askorbinowego (dostępny w aptekach lub drogeriach)
  • zamykana butelka
  • niegazowana woda mineralna

Przygotowanie:

Włóż kwiaty lawendy do butelki, wsyp na nie słodzik i kwas askorbinowy, zmieszaj i wlej do butelki 1,5 dl wody. Zamknij butelkę i dobrze potrząśnij. Im dłużej napój postoi w butelce, tym intensywniejszy będzie smak lawendy. Po kilku dniach „dojrzewania” przecedź napój i spożywaj od razu.

Domowy syrop lawendowy bez cukru

Składniki:

  • 6 kubków cukru trzcinowego albo brzozowego
  • 6 sok z 6 cytryn
  • 2 kubki wody mineralnej lub przefiltrowanej
  • 2 kubki kwiatów lawendy

Przygotowanie

Dodaj do wody cukier brzozowy i sok cytrynowy, następnie zagotuj. Kiedy cukier całkiem już się roztopił, wrzuć do środka kwiaty lawendy i zamknij ogień. Zostaw napar na parę godzin pod przykryciem, następnie zagotuj ponownie na parę sekund. Gorący syrop rozlej do butelek, przepłukanych uprzednio wrzątkiem, i pozostaw na parę dni pod przykryciem, żeby wystygły.

Wypróbuj powyższe przepisy i przygotuj te cudownie różowe napoje. Syrop lawendowy uczyni smakołyki – lody waniliowe, herbatniki czekoladowe, nawet kawę – jeszcze pyszniejszymi! Oczywiście najbardziej oczywistym napojem z lawendy jest lemoniada z lodem: cukier zastępujesz po prostu syropem z lawendy, zalewasz wodą sodową, wrzucasz lód i gotowe! Jeśli czekasz na gości, posyp napój suchymi płatkami lawendy!

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej