Widząc łodygę i bulwę selera na pewno pomyślisz, jak zdrowa jest ta roślina, a faktycznie mówimy o cudownym środku! Dodaj go do Twojej wiosennej diety, a Twoje zdrowie odwdzięczy Ci się!
Seler należy do tych ziół, które mają silne działanie moczopędne. Nie przez przypadek. Według medycyny ludowej seler jest w stanie usunąć piasek z nerek.
Spójrzmy co się w nim znajduje, co ma taki dobry wpływ na nas! Jednym z najważniejszych składników jest organiczny sód, ale oprócz niego jest w nim również wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas i kilka mikroelementów. Dzięki dużej zawartości witaminy A, C i E w dużym stopniu odżywia skórę, stanowi pierwszą pomoc. Seler stymuluje pracę nerek, ale również w przypadku problemów trawiennych, braku apetytu można go spokojnie stosować. Podsumowując ma silne działanie uodparniające, tak więc w wiosenne miesiące może być Twoim bardzo dobrym dodatkiem do menu! Jest prawdziwym lekiem zapobiegającym przed wiosennym osłabieniem i chorobami.
Jak go spożywać? Lecznicze działanie selera najlepiej widoczne jest wtedy, jeśli spożywamy go na surowo. Na różny sposób można wykorzystać zarówno bulwę jak i górną część łodygi. Możesz wykorzystać go na surowo do sałatki, jak również jest wspaniałym ziołem do potraw warzywnych, zup i sosów.
Jeśli chcesz go stosować go głównie ze względu na działanie moczopędne, detoksykację, wtedy z drobno posiekanych liści przygotuj herbatkę leczniczą. Drobno pokrojone liście zalej gorącą wodą, a następnie pozostaw przez 10 minut. Odcedź, po przyprawieniu do smaku pij małymi łyczkami. Natomiast jeśli pragniesz uzyskać orzeźwiający napój na śniadanie, wtedy proponuję, aby wypróbować sok z selera z jabłkiem i marchwią. Włóż składniki do blendera, dodaj wodę mineralną i zmiksuj wszystko. Możesz dodać szczyptę imbiru lub cynamonu. Jeśli natomiast jesteś prawdziwym zwolennikiem selera, to przygotuj sól selerową: rozgniecione na drobno liście selera zmieszaj z solą morską i włóż do szczelnie zamkniętego słoika. Jest to wspaniały dodatek smakowy do wiosennych zup, ale możesz posypać tą mieszanką pomidory lub paprykę.
Propozycja: seler dobry jest na świeżo i ma skłonności do szybkiego gnicia, tak więc proponuję, że jeśli kupiłeś/aś większą ilość na rynku lub nie możesz go wykorzystać na jeden raz, wtedy obrany i pokrojony włóż do zamrażarki.
Na koniec prawdziwy smakołyk, ulubiona wiosenna zupa, czyli krem z selera! Ten lekki, ziołowy specyfik staje się naprawdę delikatny, dzięki śmietanie.
Składniki:
2 selery, 2 dl mleka kokosowego,1 cebula, 2 ząbek czosnku, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pietruszka, 1 marchew, 1 kostka rosołowa, sól, pieprz, 1,5-2 litry wody, oliwa.
Obierz seler, marchew i cebulę, a następnie potnij na kawałki. Podgrzej trochę oleju i zrumień na nim warzywa. Zalej 1,5 litrem wody, a następnie przypraw solą, pieprzem i natką pietruszki i wrzuć kostkę warzywną. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
Kiedy warzywa zmiękną, zdejmij z gazu i pozostaw przez jedną, dwie minuty do wystygnięcia. Zmiksuj blenderem i mieszając dodaj mleko kokosowe. Zagotuj przez jedną, dwie minuty, a następnie na gorąco podawaj z kostkami zrumienionego chleba lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!